Головний зміст

IMG 1255Законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства) №4088, отримав схвальну оцінку Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Зареєстрований він був  у Верховні Раді України  ще 17 лютого 2016 року.

 

 

 

 

Законопроектом пропонується розширити перелік кримінально-караних способів доведення до самогубства чи його спроби, виклавши частину першу статті 120 «Доведення до самогубства» Кримінального кодексу у новій редакції:

 

1. Доведення особи до самогубства або до спроби самогубства, що є наслідком жорстокого з нею поводження, шантажу, примусу до протиправних дій, систематичного приниження її людської гідності, підбурювання, в тому числі підкупу, обману, а також будь-якого сприяння вчиненню самогубства, -”.

 

Окрім того, запропоновано включити законопроект у перше читання, доповнивши його пропозицією  щодо необхідності встановлення кримінальної відповідальності за доведення не тільки до самогубства, але й до вчинення самокалічення.

 

Зазначу, що  ще на початку березня  я наполягав на тому, що необхідно об'єднати зусилля в боротьбі зі схилянням дітей до вчинення самогубства.

 

Адже в Україні широкого  розголосу набувала тема участі підлітків в так званих «групах смерті». Суть такої участі полягає в тому, що діти, зазвичай у віці 12-16 років, протягом 50 днів виконують завдання «кураторів», пов'язані з вчиненням тілесних ушкоджень. Кінцеве завдання - самогубство.

 

Суспільство обґрунтовано стурбоване такою ситуацією, адже підлітки в цьому віці дуже легко підпадають під негативний вплив сторонніх осіб і часто мають нестабільний психічний стан, який проявляється в дратівливості, швидкої зміни настрою, депресивності. Користуючись цим, «куратори» маніпулюють ними, що призводить до тілесних ушкоджень, порушень в психіці жертви, або навіть до летального результату. При цьому, в одних випадках дітей змушують звести рахунки з життям, погрожуючи в іншому разі вбити батьків або рідних, в інших - жертви самі роблять останній крок.

 

Доведення до самогубства неповнолітнього є найбільш суспільно небезпечним діянням і тому відноситься до тяжкого злочину. Санкцією статті передбачено від семи до десяти років позбавлення волі.

 

 Хочу ще раз підкреслити, що  Кримінальний кодекс  України не передбачає відповідальності  за організацію діяльності, пов'язаної зі схилянням до вчинення самогубства шляхом поширення інформації про способи вчинення самогубства і закликів до його скоєння.

 

Тому  доцільно ввести  ще кримінальну відповідальність не тільки по відношенню до осіб, які здійснюють подібні суспільно небезпечні активні дії, але і по відношенню до адміністраторів так званих «груп смерті» і організаторів будь-яких неформальних об'єднань, діяльність яких пов'язана з відміною під час публічних виступів, через ЗМІ або мережу Інтернет, перш за все дітей, до вчинення самогубства.

 

Всі ці прояви схиляння до масового психозу повинні бути передбачені або відповідними частинами статті 120 Кримінального кодексу України, або включені в окрему статтю Кодексу, а санкцію статті слід віднести до особливо тяжких злочинів.

 

Але одних змін в законодавство недостатньо. Батькам, в першу чергу, потрібно навчитися слухати своїх дітей і уважніше ставитися до їхніх інтересів і способу життя. Зокрема, підлітку необхідно роз'яснити, чим загрожує і небезпечно розголошення власної персональної інформації - особистих даних, місця проживання, навчання тощо.