Головний зміст

IMG 8362 копияСьогодні, 15 травня 2017 року, за ініціативи Національної школи суддів України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулось засідання робочої групи з розробки навчального курсу для суддів «Забезпечення слідчим суддею права на свободу та особисту недоторканність, передбаченого ст.5 ЄКПЛ. Стаття 206 КПК».

 

 

 

Участь в цьому заході також взяв суддя Київського районного суду міста Одеси Геннадій Войтов.

 

IMG_8362.JPG

 

 

Так, згідно з частиною 1 статті 5 Європейської конвенції  про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на свободу та особисту недоторканність. Нікого не може бути позбавлено свободи, крім таких випадків і відповідно до процедури, встановленої законом.

 

 

IMG_8363.JPG

 

 

Крім того, частини 1 та 2 статті 206 Кримінального процесуального кодексу передбачають, що кожен слідчий суддя суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться особа, яка тримається під вартою, має право постановити ухвалу, якою зобов'язати будь-який орган державної влади чи службову особу забезпечити додержання прав такої особи.

 

 

IMG_8364.JPG

 

 

При цьому, якщо слідчий суддя отримує з будь-яких джерел відомості, які створюють обґрунтовану підозру, що в межах територіальної юрисдикції суду находиться особа, позбавлена свободи за відсутності судового рішення, яке набрало законної сили, або не звільнена з-під варти після внесення застави в установленому цим Кодексом порядку, він зобов'язаний постановити ухвалу, якою має зобов'язати будь-який орган державної влади чи службову особу, під вартою яких тримається особа, негайно доставити цю особу до слідчого судді для з'ясування підстав позбавлення свободи.

         

 

IMG_8365.JPG

 

 

       Для реалізації цього права необхідно щоб суддя розумів та вправно володів інструментами, які надав йому законодавець. Саме на це спрямоване вивчення та дослідження зазначеного питання. Розроблений курс дозволить навчити суддів ефективно застосовувати Конвенцію з прав люди та національне законодавство для забезпечення  прав осіб на свободу та особисту недоторканність.