Головний зміст

IMG 5296 2Сьогодні, 25 травня, голова суду Сергій Чванкін, судді Оксана Куриленко та Олена Коваленко поспілкувалися та обмінялися досвідом  з турецьким адвокатом Ріфатом Апайдином.

 

 

 

 

 

 

 

Голова суду Сергій Чванкін розповів про судову систему України, судові реформи і нагальні проблеми. Детально зупинився на  питанні формування Верховного суду.

 

«Суддя нашого суду Ігор Борщов є кандидатом у судді Касаційного  кримінального суду у складі Верховного суду. Ми підтримуємо його, адже вважаємо, що він гідний працювати на такій посаді. Це людина з відмінною репутацією і високою працездатністю», - зазначив Сергій Чванкін.

 

IMG_5194-1.jpg

 

Ріфат Апайдин прибув з дружиною-перекладачем та сином-студентом Інституту кримінальної юстиції Національного Університету «Одеська юридична академія». Він з радістю розказав про судову систему Туреччини і відповів на всі поставлені запитання:

   

«Щиро дякую за запрошення, для мене – велика честь бути присутнім сьогодні тут. Дуже радий знайомству з вами»,  – висловив вдячність і радість зустрічі турецький гість.

 

 IMG_5115.jpg

 

 

У 1979 році я закінчив Стамбульський юридичний університет, у 1980 – отримав сертифікат на право приватної адвокатської практики і відкрив приватне бюро. Сьогодні у моїй фірмі працює 8 професійних адвокатів і 10 стажистів, 2 секретаря і 2 помічника. Для кожної категорії справ – окремі адвокати з відповідною кваліфікацією. Мені дістаються складні кримінальні справи і великі господарські спори», - розповів Ріфат Апайдин.

 

 

IMG_5137.jpg

 

Судді Київського районного суду міста Одеси поцікавилися судовою системою Туреччини, її кадровим забезпеченням.

 

«Наразі населення Туреччини складає 80 мільйонів осіб. Судів у країні близько двох тисяч, у них працює 117 тисяч суддів, і цього замало. Сьогодні є потреба ще в семи тисячах суддів і прокурорів, зараз держава займається їхньою підготовкою. Для порівняння – на 40-мільйонне населення України правосуддя здійснюють близько п’яти тисяч суддів, ще в трьох тисяч закінчилися повноваження. — У Туреччині близько чотирьох тисяч суддів  звільнені або перебувають під слідством через події 15 липня минулого року», зазначив гість.

 

 

IMG_5149.jpg

 

«У нашій країні (Туреччині) існує певна ієрархія: 1 – суддя, 2 – прокурор, 3 – адвокат. Кожна персоналія – невід’ємна складова процесу. Разом їх називають «три ноги», три опори в справі. Навіть якщо підозрюваний, підсудний не залучив адвоката, за нього це зробить держава.

 

 

IMG_5254.jpg

 

Система судів у Туреччині – триланкова: найнижчою, першою інстанцією є міські та районні суди; наступною, апеляційною – апеляційні суди; найвище місце в судовій системі займає Верховний Суд (касаційна інстанція), у якому працюють 795 суддів.

 

 

IMG_5160.jpg

 

                   Достатньо суддів? – поцікавилась суддя Оксана Куриленко.

            Ні, суддів вкрай не вистачає, ще стільки б не завадило. Справа в Верховному Суді розглядається 3-4 роки, - відповів Ріфат Апайдин.

 

 IMG_5153.jpg

 

Голова Київського районного суду м. Одеси поцікавився в гостя, що не подобається йому в турецькій судовій системі. Ріфат Апайдин зазначив, що хотів би, щоб громадськість змінила думку про суддівський корпус та було створене по-справжньому «чесне правосуддя».

 

IMG_5223.jpg

 

 

Також гість сказав декілька слів і про корупційну складову. Так, за його словами, боротьбу з корупцією потрібно починати ще з університету, щоб перевиховати молоде покоління.

 

IMG_5265.jpg

 

 

«Потрібно дати більшу свободу суддям, прокурорам, оскільки в Туреччині на них дуже великий тиск», - додав адвокат.

 

IMG_5219.jpg

 

Судді Київського районного суду запитали про рівень довіри населення до державних службовців. Гість зазначив, що найбільшу довіру в суспільстві мають військовослужбовці, а також судді і прокурори.

 

IMG_5262.jpg

 

 

Досить не звичним було почути від турецького адвоката те, що в їхній країні ухвалюється приблизно 80% виправдувальних вироків (для порівняння: в Україні цей показник становить менше 1%).

 

 IMG_5128.jpg

 

В кінці зустрічі гості подякували за надану можливість відвідати Київський районний суд м. Одеси та поспілкуватись безпосередньо з представниками суддівського корпусу та апаратом суду.

 

 IMG_5296.jpg

 

 

IMG_5300.jpg

 

 

IMG_5324.jpg

 

 

Довідково: Ріфат Апайдин народився 15 липня 1954 року. Закінчив Стамбульський Юридичний Університет в 1979 році, у тому ж році отримав сертифікат для заняття приватною адвокатською діяльності. У 1980 році  відкрив приватне адвокатське бюро "Apaydin hukuk burosu". У 1980 році став членом асоціації адвокатів м. Ізмір, і з 2001 по 2003 був головою цієї організації. З 1983 році і по сьогоднішній день є Почесним членом Турецької асоціації адвокатів, з 2003 по 2008 роки був почесним президентом цієї асоціації. Також є адвокатом міської ради в 8 містах Туреччини. На сьогоднішній день є Директором адвокатського бюро, яке займається цивільними, господарськими та кримінальними справами.