Головний зміст

dsuЗаконом України «Про державну службу» змінено порядок вступу на державну службу. Зокрема, однією із загальних вимог до осіб, які претендують на вступ на державну службу, є вільне володіння державною мовою.

 

 

 

 

 

Нормами статті 25 Закону визначено, що особа, яка бажає взяти участь у конкурсі, зокрема, має подати посвідчення атестації щодо вільного володіння державною мовою.

 

Атестація — це оцінювання рівня вільного володіння державною мовою особами, які претендують на зайняття посади державної служби, відповідно до вимог щодо рівня мовної та комунікативної компетентностей.

 

Для організації та проведення атестації визначаються уповноважені вищі навчальні заклади, які утворюватимуть атестаційну комісію .

 

Уповноважені вищі навчальні заклади розміщуватимуть на своєму офіційному веб-сайті графік проведення атестаційних сесій та порядок реєстрації осіб для проходження атестації, які проводитимуться у разі потреби, але не рідше одного разу на місяць. При цьому, у разі відсутності заяв від осіб, які претендують на зайняття посади державної служби, атестаційна сесія проводитись не буде.

 

Випадки, в яких можливо отримати посвідчення без складання атестації можна переглянути за посиланням.

 

Наразі Національне агентство України з питань державної служби опублікувало перелік уповноважених вищих навчальних закладів, які будуть проводити атестацію щодо вільного володіння державною мовою.

 

Так, в місті Одесі можливо буде пройти атестацію та отримати посвідчення про вільне володіння державною мовою в наступних закладах:

  • Міжнародний гуманітарний університет (м. Одеса)
  • Національний університет «Одеська юридична академія»
  • Одеська національна академія харчових технологій
  • Одеський державний екологічний університет
  • Одеський національний політехнічний університет
  • Одеський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України