Головний зміст

IMG 1172Сьогодні, 16 червня 2017 року, в стінах Національного університету «Одеська юридична академія», проходить другий день навчального семінару «Захист професійної діяльності журналістів та свободи слова в Україні: протидія безкарності».

 

 

 

На семінарі, організованому за підтримки Ради Європи, Адміністрації Президента,  правоохоронних органів та Національного університету «Одеська юридична академія», говорили про особливості журналістської діяльності у юридичному аспекті.

 

Звернемо увагу на масштабність дводенного заходу – одночасно відбувалось дві паралельні сесії: у зеленій залі університету зібралися судді, прокурори та слідчі, а в червоній – працівники патрульної служби та журналісти.

 

Розпочав семінар суддя Київського районного суду міста Одеси Ян Бескровний. Він виступив з доповіддю «Особливості судового провадження у справах про злочини, вчинені проти журналістів».

 

 

 IMG 9050

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ян Володимирович розповів про міжнародне та національне законодавство, яке стоїть на сторожі прав журналістів, про практику застосування статей 171, 3451, 3471, 3481, 3491 Кримінального кодексу України, про невтішні статистичні дані розслідування злочинів проти журналістів та навів приклади реальних судових справ. Зокрема, присутні мали нагоду ознайомитися із судовою статистикою розгляду кримінальних проваджень, відкритими за вказаними статтями. Так, суддя зазначив, що «Лише кожне 12-е зареєстроване в ЄРДР кримінальне правопорушення, вчинене щодо працівників ЗМІ, «доходить» до суду.

 

 IMG 9068

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За 2016 рік по ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) КК України загалом по Україні було винесено 7 вироків суду. З них – 5 обвинувальних і 2 виправдувальних вироки (один із обвинувальних вироків виніс Приморський районний суд міста Одеси). В свою чергу, в чотирьох із п’яти обвинувальних вироків суддя призначав покарання у вигляді штрафу, і лише в одному випадку – обмеження волі на строк 2 роки, – зазначив доповідач.

 

Два провадження за ст. 3451 (погроза або насильство щодо журналіста) в минулому році завершилися обвинувальними вироками з призначенням покарання у вигляді обмеження волі.

 

 IMG 9070

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В кримінальних провадженнях, відкритих за статтями 3471 (умисне знищення або пошкодження майна журналіста), 3481 (посягання на життя журналіста), 3491 (захоплення журналіста як заручника) Кримінального кодексу України не було винесено жодного вироку суду, що свідчить про невикористання вказаних статей».

 

 

В заході також взяли участь доцент кафедри кримінального права НУ «ОЮА» Олена Поліщук, журналісти Андрій Лохматов та Петро Андрусченко, представник Адміністації Президента Олександр Бухтатий та менеджер проекту Ради Європи Шаїн Аббасов.

 

 IMG 9063

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наприкінці семінару учасникам вручатимуть сертифікати.