Головний зміст

IMG 7597 1Сьогодні, 16 червня 2017 року в Одесі відбулась конференція "Реформа процесуального законодавства як крок до ефективного правосуддя". Метою заходу стало обговорення змін до господарського і цивільного процесу, електронного суду та концептуальних засад судового процесу.

 

 У заході взяли участь судді, адвокати, науковці НУ «Одеська юридична академія» та представники ЗМІ, зокрема, експерт Ради Європи Лорена Бахмайер Вінтер, керівник проекту Ради Європи «Підтримка впровадження судової реформи в Україні» Андрій Кавакін, завідувач відділу представництва інтересів Президента України в судах Адміністрації Президента України Віктор Короленко та член правління АПУ Денис Бугай.

 

IMG_7197.jpg

 

 

 

Київський районний суд міста Одеси представили голова суду Сергій Чванкін та судді Володимир Петренко, Оксана Куриленко, Павло Прохоров, Олена Коваленко, Любов Калініченко.

 

 

IMG_7204.jpg

 

 

IMG_7211.jpg

 

 

Зі вступним словом виступили представник Ради Європи Андрій Кавакін, заввідділу представництва інтересів Президента України в судах АП Віктор Короленко і Денис Бугай.

 

 

IMG_7215.jpg

 

IMG_7225.jpg

 

«Новий процесуальний кодекс передбачає судовий контроль за виконанням судових рішень, адже в Україні є з цим проблеми з вик. Будемо сподіватися, що це буде сприяти вирішенню даної проблеми. Проекти процесуальних кодексів в цілому відповідають європейським рекомендаціям, однак важливо, щоб всі сторони реформених процесів змогли працювати за новими правилами.»,- зазначила Лорена Бахмайер Вінтер.

 

 

IMG_7229.jpg

 

 

Під час свої доповіді Віктор Короленко зазначив, що  на наступному тижні проекти процесуальних кодексів направлять для оцінки європейським експертам. На його думку, зауваження можуть бути враховані при підготовці проекту до другого читання.

 

IMG_7234.jpg

 

 

Президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування Володимир Кравчук розповів присутнім про ефективний захист прав як превалюючого завдання судочинства, детально зупинившись на  практиці ЄСПЛ і європейських стандартах в питанні виконання судових рішень.

 

IMG_7314.jpg

 

З презентацією доповідача можна ознайомитися за посиланням.

 

 

Адвокат Ганна Вронська, яка також є кандидатом на посаду судді  Верховного Суду, розповіла про новели процесуальних кодексів, зокрема, торкнулася такої новації, як експерт в сфері права.

 

 

IMG_7282.jpg

 

 

Переглянути презентацію Ганни Вронської можна тут.

 

З доповіддю про роль суду як арбітра з практичної точки зору виступив голава Господарського суду Одеської області Володимир Петров.

 

 

IMG_7252.jpg

 

 

Доповідач висловив свої зауваження до проекту Господарського процесуального кодексу, зокрема, до ст. 100 і ст. 174 проекту ГПК, щодо того, що суд за своєю ініціативою може призначити експертизу.

 

 

IMG_7274.jpg

 

 

Суддя Господарського суду Одеської області Юлія Бездоля виступила з темою «Стадійність судового процесу (на прикладі проектів ЦПК та ГПК України)». Суддя продемонструвала уривок з фільму «Форс-мажори» для наочності новел щодо змагальності процесу в новому ЦПК.

 

IMG_7511.jpg

 

 

IMG_7573.jpg

 

IMG_7318.jpg

 

 

  IMG_7397.jpg

 

IMG_7352.jpg

 

IMG_7504.jpg

 

IMG_7484.jpg

 

 

 

Під час 3 Сесії учасники конференції обговорили окремі питання судового процесу.

 

Суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Жук звернув увагу присутніх на уніфікацію процесуальних документів суду.

 

 

IMG_7602.jpg

 

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Катерина Широка виступила з доповіддю на тему: «Електронні докази – виклик часу чи вимушена необхідність?»

 

Світлана Глущенко, директор департаменту Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ проаналізувала проект ЦПК України в рамках теми «Касаційні фільтри: обмеження доступу до суду чи процесуальна економія?». Європейськими стандартам, так і рішенням КСУ можуть вводитися певні процесуальні фільтри. І в даному аспекті новації, що вводяться процесуальними кодексами, є позитивними.

 

IMG_7605.jpg

 

Наступним взяв слово Олександр Байдерін, адвокат, голова Комітету з господарського права та процесу Ради адвокатів Одеської області.

 

Доповідач зосередив увагу на перегляді судового рішення  за нововиявленими обставинами.

 

 

IMG_7570.jpg

 

 

Електронний суд – це найреволюційніша зміна в проектах процесуальних кодексів», - зазначив Андрій Костін.

 

Під час IV Сесії Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін презентував учасникам конференції результати впровадження проекту «Електронний суд» у Київському районному суді міста Одеси.

 

 

IMG_7634.jpg

 

 

Розпочинаючи свій виступ, голова суду зазначив, що в Київському районному суді м.Одеси з вересня 2015 року працює проект «Електронний суд».

 

Сергій Чванкін окреслив мету, суть та основні завдання Електронного суду.

 

На даний час до Київського районного суду міста Одеси надійшло

  • 2687 позовних заяв,
  • 717 заяв про видачу наказу,
  • 132 заяви в окремому провадженні.

 

«Учасники процесу ще не дуже ініціативно підключаються до цих новацій. Основна причина – це відсутність законодавчого врегулювання».

 

 

IMG_7661.jpg

 

 

Київський районний суд провів не один і не два круглих столи, щоб прокуратура та інші державні органи  співпрацювали з судом в рамках проекту «Електронний суд».

 

Значним досягненням є налагодження електронного обміну з Адресно-довідковим бюро. Наразі суд надіслав близько 8105 запитів до адресно-довідкового бюро. Відповіді на свої запити суд отримує протягом доби, раніше на це витрачалося від 2 до 3 тижнів.

 

 

IMG_7321.jpg

 

 

Між прокуратурою та судом розпочато направлення матеріалів (санкції, обшук, інші клопотання слідчих) в електронному вигляді. До суду на сьогоднішній день надійшло 215 обвинувальних актів та 694 клопотання в рамках досудового розслідування.

 

Сьогодні, можливо, суди не готові повністю працювати в електронному форматі, але через 2-3 роки - це стане реальністю.

 

На завершення виступу Сергій Чванкін зазначив, що робоча група АССУ за участі суддів, науковців НУ «ОЮА» та адвокатів направила пропозиції про внесення змін до проекту ЦПК до Адміністрації Президента, Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя і Ради з питань судової реформи.

 

 

IMG_7659.jpg

 

 

«Судді Київського районного суду міста Одеси вважають проекти процесуальних кодексів прогресивними, доцільними та такими, що заслуговують на підтримку», - підсумував Сергій Чванкін.

 

Останнім доповідачем став Дмитро Дубінко, в.о.генерального директора  Державного підприємства «Інформаційні судові системи», який окреслив процесуальні інструменти електронного правосуддя.

 

IMG_7230.jpg

 

 

Доповідач зазначив, що кількість норм в Законопроекті №6232, що описує чи посилається на процесуальні документи електронного правосуддя складає 22%.

 

На завершення заходу, завідувач відділу представництва інтересів Президента України Віктор Короленко підкреслив: «Голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін та його судді зробили неймовірне: без прийняття кодексів, без матеріального забезпечення вони запровадили проект «Електронний суд». Я не вірив у те, що у них вийде, а тепер ми бачимо вражаючий результат».

 

IMG_7597.jpg