Головний зміст

69103Про це розповів у своїй вступній промові заступник Глави Адміністрації Президента України, координатор Ради з питань судової реформи, секретар Конституційної комісії Олексій Філатов під час V Міжнародного судово-правового форуму.

 

 

 

 

Олексій Філатов зазначив, що реформа системи правосуддя, яка триває в Україні, містить три складові: інституційну, процедурну і кадрову, водночас наголосивши, що процедурна складова залежить від спроможності парламенту, до порядку денного якого включено законопроект щодо внесення змін до процесуального законодавства.

 

Доповідач нагадав, що правосуддя – складається не лише з судової системи, а з трьох складових: суду, адвокатури та прокуратури. Правосуддя зможе належно функціонувати лише тоді, коли належно функціонуватимуть та взаємодіятимуть усі три інституції.

 

«Для їх ефективної взаємодії потрібні кілька передумов: усі три елементи мають функціонувати на однакових засадах (це стосується правил судового процесу, доступу до професії, етики, засад відповідальності), а також працювати на спільну мету, перш за все на виконання завдання правосуддя – ефективного захисту прав і свобод людини відповідно до принципу верховенства прав, і вже в другу чергу – на виконання завдань, які їм диктує роль адвоката, прокурора чи судді», – стверджує О.Філатов.