Головний зміст

article3202Забезпечення прав людини – це основний принцип демократичної держави, а також один з елементів правової держави. На державі лежить первинна відповідальність за забезпечення прав людини, оцінку і усунення (в дійсності - запобігання) можливих порушень.

 

 

 

 

 

 У преамбулі до Конвенції про захист прав людини і основних свобод також зазначено, що дотримання прав людини і основних свобод найкращим чином можна забезпечити за допомогою ефективної політичної демократії. Конституція не тільки містить каталог основних прав, а й передбачає механізм їх забезпечення і захисту, а також конкретні обов'язки і функції конституційних органів, пов'язані з цим механізмом.

 

Захист основних прав в основному забезпечується судом загальної юрисдикції в рамках його компетенції, яка сама по собі також є основним правом. Ця функція суду випливає з конституційного обов'язку держави щодо забезпечення прав людини. Завдання судової влади - піклуватися про те, щоб при здійсненні правосуддя забезпечувалося застосування конституції, законів та інших нормативних актів держави, дотримувався принцип правомірності, а також принципи захисту прав і свободи людини

 

Проте, яка роль Конституційного Суду в ефективному захисті прав людини? Про це можна дізнатися більше в доповіді Голови Конституційного Суду Латвійської Республіки Гунарса Кутріса на тему «Забезпечення захисту прав людини Конституційним Судом: практика Конституційного Суду Латвійської Республіки».