Головний зміст

photogfdЗ 2015 року КМЄС та іншими міжнародними організаціями проводяться дослідження, які свідчать про те що система кримінальних розслідувань в Україні за рівнем ефективності поступається європейській через застарілу пост-радянську структуру кримінальних розслідувань, а також складність процедур, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом.

 

 

 

Для цього Парламентсько-громадська платформа, створена спільно Консультативною місією ЄС (КМЄС) та  Координатором проектів ОБСЄ, зібрала в Києві 180 представників правоохоронних органів, парламентарів, експертів, громадських активістів задля  визначення конкретних кроків із підвищення ефективності кримінальних розслідувань і поліпшення координації в правоохоронних органах.        

                     

У січні 2017 КМЄС та Нацполіція України розпочали спільний пілотний проект на базі Бориспільського відділу поліції, який  об’єднав функцій оперативників та слідчих під єдине підпорядкування. Такий підхід вже успішно випробуваний у країнах ЄС, зокрема в Чеській Республіці, Литві, Польщі та Румунії. Наразі пілотний проект розповсюджено на вісім областей: Харківську, Львівську, Одеську, Хмельницьку, Запорізьку, Сумську, Полтавську та Київську.

 

В результаті очікується зменшення бюрократії та підвищення ефективності кримінальних розслідувань через об’єднання функцій оперативників та слідчих під єдине підпорядкування.

 

Ця реформа — перший крок до створення інституту детективів у поліції. Окрім надання стратегічних порад та проведення тренінгів, КМЄС вже передала слідчим Борисполя, Харкова, Львова, Хмельницького IT та криміналістичне обладнання вартістю 4 млн. грн.