Головний зміст

vrp logo wightПро це розповіла член Вищої ради правосуддя, секретар Другої Дисциплінарної палати ВРП Тетяна Малашенкова під час VI Всеукраїнського форуму з публічного права.

 

 

 

 

 

 

 

«Суддя не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності за винесення судового рішення, оскільки це питання стосується конституційного принципу незалежності судової влади і дискреції суддів під час винесення судового рішення», – сказала Тетяна Малашенкова.

 

Доповідач зазначила, що в Україні для оскарження судового рішення існують інші процедури, зокрема апеляційне та касаційне оскарження судових рішень. Тому дисциплінарна скарга може бути неприйнятна і дисциплінарне провадження не буде відкриватись, якщо скарга ґрунтується на доводах, що можуть бути перевірені лише судом вищої інстанції в порядку, передбаченому законом.

 

Член ВРП зазначила, що дисциплінарне провадження стосовно судді наразі має бути публічним.

 

Проте, на її думку, частина цього провадження, а саме вирішення питання про прийнятність скарги та про відкриття або відмову у відкритті дисциплінарного провадження, має бути не публічною.

 

Якщо дисциплінарний орган дійшов висновку про наявність підстав для відкриття дисциплінарного провадження, з цього моменту провадження має бути відкритим, а суддя має бути обізнаним із дисциплінарним провадженням щодо нього, має право надати свої пояснення.