Головний зміст

rss photo14 липня 2017 року в м. Києві відбувся круглий стіл «Імплементації конституційних змін стосовно статусу прокуратури: ризики та перспективи інституційного забезпечення належних стандартів підготовки і незалежності прокурорів».

 

 

 

 

Учасники круглого столу обговорили питання статусу та функцій Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів у контексті змін до Конституції України і чинного законодавства про судоустрій.

 

Також на обговорення були винесені проблемні питання в організації її роботи, зокрема щодо необхідності внесення змін до чинного Закону України «Про прокуратуру» з метою посилення незалежного статусу Комісії.

 

Нагадаємо, що після внесення до змін до Конституції України в частині правосуддя інститут прокуратури було введено до системи правосуддя.

 

Так, відповідно до ст. 73 Закону України «Про прокуратуру» Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів є колегіальним органом, який відповідно до повноважень, передбачених цим Законом, визначає рівень фахової підготовки осіб, які виявили намір зайняти посаду прокурора, та вирішує питання щодо дисциплінарної відповідальності, переведення та звільнення прокурорів з посади.

 

Конституцією України та законами України «Про прокуратуру» та «Про Вищу раду правосуддя» передбачено повноваження Вищої ради правосуддя ухвалювати рішення стосовно порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності та розглядати скарги на рішення відповідного органу про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора.