Головний зміст

121013У рішенні ЄСПЛ у справі «Баришева проти України» (CASE OF BARYSHEVA v. UKRAINE) було визнано порушення державою норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

 

 

 

 

Ця справа стосується двох епізодів жорстокого поводження працівників міліції з заявницею в січні і червні 2009 року.

 

Згідно з рішенням суду, в січні 2009 року заявницю було затримано за підозрою в зберіганні особливо небезпечного наркотичного засобу. Жінку було доставлено в ГУ МВС України в Харківській області

 

Заявниця поскаржилася в прокуратуру на те, що під час затримання вона зазнала жорстокого поводження з боку працівників міліції. Однак, прокуратура відхилила її скаргу.

 

У червні того ж року жінку знову затримали і доставили в управління міліції, де, за її словами, вона знову зазнала жорстокого поводження з боку правоохоронців. Заявницю було госпіталізовано в лікарню, де у неї були виявлені тілесні ушкодження.

 

У вересні 2009 року було порушено кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень. За результатами цього провадження не було встановлено винних осіб та обставин, за яких жінка отримала тілесні ушкодження.

 

У листопаді 2011 року по справі було винесено остаточне рішення, яким було відмовлено у відкритті кримінальної справи стосовно працівника міліції.

 

В ЄСПЛ жінка поскаржилася на жорстоке поводження з нею працівників міліції та відсутність ефективного розслідування її скарг.

 

Таким чином, суд, розглянувши скаргу заявниці, визнав порушенням ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод дії співробітників міліції.

 

Протягом 3 місяців держава зобов'язана виплатити жінці моральну компенсацію в розмірі 7500 євро.