Головний зміст

04144533DergslugbaЗ 1 травня 2018 року увійде в дію ще одна норма закону для державних службовців категорії «А». Претендуючи на ці посади, кандидати демонструватимуть ще й знання однієї з мов Ради Європи – англійської або французької. Дата набрання законної сили передбачена пунктом 1 розділу XI ЗУ «Про державну службу».

 

 

 

Наразі п. 1 ч.2 ст. 20 20 Закону України «Про державну службу» визначено такі вимоги до претендентів на посади категорії "А":

  • загальний стаж роботи не менше семи років;
  • досвід роботи на посадах державної служби категорій "А" чи "Б" або на посадах не нижче керівників структурних підрозділів в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах у відповідній сфері не менш як три роки;
  • вільне володіння державною мовою.

 

Законом до вищого корпусу державної служби – категорії «А» - віднесено, серед інших, керівників апаратів Конституційного Суду України, Верховного Суду, вищих спеціалізованих судів та їх заступників, керівників секретаріатів Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та їх заступників, Голови Державної судової адміністрації України та його заступників. Керівників апаратів апеляційних та місцевих судів, керівників структурних підрозділів апаратів судів та їх заступників віднесено до категорії «Б».

 

Нагадаємо, однією з новацій Закону України «Про державну службу» є, зокрема, подання кандидатом з метою участі у конкурсі на зайняття посад державної служби посвідчення атестації щодо вільного володіння державною мовою.