Головний зміст

grd logo big transparentРоль Громадської ради доброчесності, створеної 11 листопада 2016 року відповідно до нового Закону про судоустрій та статус суддів, є спірною. Про це йдеться у звіті "Запобігання корупції серед народних депутатів, суддів та прокурорів" групи експертів GRECO за четвертим раундом оцінювання України.

 

 

 

 

GRECO (Група держав проти корупції Ради Європи) звітує, у перехідний період залучення громадськості до оцінки етичних стандартів та доброчесності кандидатів у судді може мати свої переваги. Особливо враховуючи, що "судді переважно вважаються корумпованими, а довіра суспільства до існуючих інституцій є низькою".

 

Водночас, експертів GRECO непокоїть, що залучення подібних органів може призвести до порушень принципу незалежності судової влади. "Існує думка, що дійсні члени Громадської ради доброчесності вбачають свою роль у перевірці процедури, яку проводить ВККС, у той час як насправді їхня функція полягає лише у наданні допомоги ВККС із відбором кандидатів", – наголошується у звіті.

 

Також вказується, що у роботі Ради викликає запитання контрольний механізм конфліктів інтересу, який називається "недостатнім". "Група експертів GRECO також бачить необхідність прийняти чіткіші правила, які забезпечили б представлення різних груп суспільства у Раді. Це допоможе досягти мети враховувати знання та оцінку широких верств суспільства та підвищувати довіру громадськості до суддів", – мовиться у документі.

 

Міжнародна організація рекомендує більш чітко визначити завдання і повноваження Громадської ради доброчесності, забезпечити, щоб її склад відображав різноманіття суспільства, та посилити норми щодо конфліктів інтересу – зокрема за рахунок запровадження ефективного механізму контролю.

 

Джерело: 5 канал.