Головний зміст

greco 735x418Група держав проти корупції Ради Європи  провела четвертий раунд оцінювання України щодо запобігання корупції, в тому числі серед суддів, та презентувала звіт із рекомендаціями.

 

 

 

 

 

Звіт містить критичний аналіз ситуації в Україні, який висвітлює вжиті заходи і досягнуті результати, а також виявляє можливі недоліки і пропонує рекомендації щодо подальшого вдосконалення.

 

П'ятий розділ звіту стосується  запобігання корупції серед суддів. В цьому розділі надано оцінку ефективності заходів, що були вжиті органами влади України для запобігання корупції серед суддів і для забезпечення їхньої доброчесності на папері та на практиці.

 

Загалом, експерти GRECO вітають нове законодавство щодо судової влади і прокуратури, однак, вважають за необхідне запровадити додаткові гарантії для зміцнення незалежності суддів і прокурорів для уникнення неналежного впливу на процес їхнього призначення на посади, кар’єрного просування і загалом повсякденної роботи.

 

Зокрема, за результатами оцінювання проведених Україною реформ у сфері судочинства група експертів GRECO звертає увагу на одну особливу загрозу незалежності суддів, а саме тиску на суддів через використання прокурорами ст. 375 Кримінального кодексу України "Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови".

 

У зв’язку з цим GRECO звертається до стандартів Ради Європи, які чітко зазначають, що "тлумачення закону, оцінювання фактів або доказів, які здійснюють судді для вирішення справи, не повинні бути приводом для кримінальної відповідальності, крім випадків злочинного наміру".