Головний зміст

thumbЦьогоріч взимку Україну та держави пострадянського простору сколихнула хвиля дитячих самогубств. Виною цьому  є активізація так званих «груп смерті» у соціальній мережі «Вконтакте».

 

 

 

 

 

 

Починається все з того, що їх адміністратори дають учасникам груп травматичні «завдання» – наприклад, свідомо порізати собі руки лезом, відзнявши усе це на відео. Кінцевою метою «гри» є доведення дитини до самогубства, яке вона також повинна зафіксувати на камеру.

 

Проблема схиляння дітей до самогубства набрала широкого розголосу у суспільстві.

 

IMG 1349 2Один з шляхів запобігання трагедіям ще на початку березня запропонував Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін: схиляння дітей до вчинення самогубства слід віднести до особливо тяжких злочинів. Це можна зробити, виклавши статтю 120 КК у новій редакції або ж доповнивши кодекс новою статтею. Коментар щодо зазначеної проблеми опублікувало видання «UkrPost».

 

Звісно, жертвами доведення до самогубства стають не лише підлітки, а й дорослі люди, які не можуть встояти під психологічним тиском. Тому задля запобігання цим злочинам у майбутньому до Верховної Ради надходили пропозиції внести до Кримінального кодексу максимально ефективні зміни.

 

Законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства)  4088 від 24 травня був прийнятий в першому читанні. Він пропонує розширити перелік кримінально-караних способів доведення до самогубства чи його спроби, викласти частину першу статті 120 «Доведення до самогубства» у новій редакції. Також ним передбачається встановлення кримінальної відповідальності за доведення не тільки до самогубства, але й до вчинення самокалічення.

 

Ще один законопроект - №7020 від 08.08.2017 р. пропонує дещо більше змін. Наразі його направили на розгляд Комітету з питань правової політики та правосуддя, до сесійної зали він потрапить не раніше вересня.

 

У згаданому проекті Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав і свобод дітей» для ефективного захисту людини пропонується викласти у новій редакції ст. 120 КК України, де передбачити основний склад злочину як «Доведення особи до самогубства або до спроби самогубства», а також низку обтяжуючих обставин із більш жорстким покаранням. Також статтю необхідно доповнити кваліфікуючою ознакою «вчинення з корисливих мотивів».

 

Запропоновано доповнити склад злочину формулюванням «або небажаних для потерпілого дій», оскільки особу фактично можна довести до самогубства і шляхом примушування її до дій, які не є протиправними: це можуть бути небажані для потерпілого, але правомірні дії, або це може бути зловживання правом, яке не є правопорушенням.

 

Також доповнення Кодексу статтями 120-1 «Схиляння до вчинення самогубства або сприяння здійсненню самогубства» та 120-2 «Організація діяльності, пов'язаної з схилянням особи до вчинення самогубства» дозволить належним чином карати осіб, які через «групи смерті» доводять підлітків до самогубства.

 

Доповнення Кодексу статтею 304-1 «Залучення дитини до вчинення дій, які становлять небезпеку для її життя і здоров’я» також дозволить забезпечити покарання для організаторів «груп смерті», оскільки у «завданнях», які отримують підлітки, є і заподіяння собі різних травм та порізів.

 

У разі прийняття законопроекту кураторів будуть саджати за грати на строк до трьох років, а організаторів «груп смерті» - до семи.

 

Проте зміни в законодавстві зможуть лиш частково попередити лихо. В першу чергу необхідно приділяти дітям і своїм близьким належну увагу, цікавитися ними та турбуватися про їхнє життя. Наявність підтримки у колі сім’ї може взагалі виключити ризик суїциду.