Головний зміст

de06d7ecd1ea360ab40be3f5ab86c1132c3543aeНа засіданні Комітету АПУ з кримінального та кримінально-процесуального права обговорили основні тенденції притягнення до кримінальної відповідальності за дії в мережі  Інтернет.

 

 

 

 

 

 

Для багатьох учасників найбільш актуальним була проблема притягнення до кримінальної відповідальності онлайн-поширювачів контрафактної продукції.

 

Юрист OLX Андрій Бічук у своїй доповіді зазначив, що на сьогоднішній день подібні справи розглядаються надто повільно і неефективно.  Притягнути до відповідальності за дії в мережі Інтернет надто складно через наступні чинники:

  • надто складно ідентифікувати користувача мережі, оскільки немає механізму контролю достовірності інформації при реєстрації;
  • правоохоронні органи, на думку доповідача, мають доволі обмежений інструментарій для розслідування подібних справ;
  • шахрайські дії у мережі Інтернет правоохоронні органи не розслідують власне як злочини, оскільки кваліфікують їх як неналежне виконання умов цивільно-правового договору;
  • незацікавленість власників Інтернет-ресурсів  йти на конфлікт з правовласниками (під час поширювання контрафактної продукції), оскільки це суперечить їх бізнес-інтересам.

 

Зважаючи на неефективність кримінально-правового шляху та опір Інтернет-платформ,  експерт радить знаходити неконфліктні  методи вирішення питань, що стосуються контрафактної продукції, – вести діалог, вирішувати питання у цивільно-правовому порядку.

 

Питання співвіднесення реальної людини з аккаунтом у мережі було актуальним під час обговорення проблем кваліфікації дії у мережі Інтернет як злочину проти основ безпеки або прояву тероризму. Основна складність притягнення до відповідальності за такі дії – визначення суб’єкта злочину.  Речовими доказами по такій справі може бути вилучена техніка із доступом до акканута.

 

Останньою темою, що розглядалась на засіданні, було питання доведення та схиляння до самогубства у мережі Інтернет, соціальних мережах. Зазначалось, що у Верховній Раді на розгляді є законопроекти, які стосуються зазначеного питання. Детальніше про вказані законопроекти можете прочитати тут.