Головний зміст

ESPLУ рішенні ЄСПЛ у справі «Григорян і Сергєєва проти України» (CASE OF GRIGORYAN AND SERGEYEVA v. UKRAINE) було визнано порушення державою норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

 

 

 

 

Згідно з рішенням суду, заявники були затримані співробітниками патрульної служби і доставлені до Святошинського районного відділу міліції.

 

Незабаром вони звернулись в прокуратуру Святошинського району зі скаргами на незаконне затримання та жорстоке поводження працівників міліції за мотивами етнічного упередження.

 

Після проведення дослідчої перевірки прокурором було винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи стосовно працівників міліції у зв'язку з відсутністю в їх діях складу злочину.

 

Надалі прокуратура м.Києва та Святошинський районний суд м.Києва неодноразово скасовував аналогічні постанови.

 

Зрештою прокуратурою було винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи.

 

До Європейського суду з прав людини заявник скаржився за статтею 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод на жорстоке поводження працівників міліції та проведення неефективного розслідування в зв'язку з цим.

 

За п. 1 і 2 ст. 5 Конвенції чоловік скаржився на незаконний арешт, утримання під вартою і неповідомлення йому підстав тримання під вартою.

 

Також заявник скаржився на те, що він зазнав такого нелюдського поводження співробітників міліції за мотивами етнічного упередження.

 

Таким чином, розглянувши скаргу заявника, суд визнав порушення ст. 3 і ст. 14 Конвенції.

 

Протягом 3 місяців держава зобов'язана виплатити потерпілому Григоряну моральну і матеріальну компенсацію в розмірі 10 000 євро.