Головний зміст

630 360 1450140310 9028Програма тренінгів Matra Rule of Law Training Programme пропонує українським державним службовцям ряд безкоштовних тренінгів та забезпечує усім необхідним для навчання у Нідерландах.

 

 

 

 

 

 

Програма підготовки з питань верховенства закону «МАТРА» - це дворічна (2017 - 2018 рр.) програма, спрямована на зміцнення інституційного потенціалу в області верховенства права в урядових організаціях на Західних Балканах, в Туреччині, Молдові, Грузії і Україні. Вона розроблена і представлена Нідерландським Гельсінським комітетом, Лейденською юридичною школою і Гаазькою академією місцевого самоврядування та фінансується Міністерством закордонних справ Нідерландів.

 

В рік пропонуються сім навчальних програм, кожна з яких представляє учасникам найкращу практику Нідерландів з широкого кола питань верховенства права. Завдяки інтерактивним заняттям, що поєднують теорію, практичні навички та навчальні візити, радники з питань політики, члени судових органів та інші державні службовці, які працюють в державному і судовому секторах, набувають знання, необхідні для проведення реформ в своїх країнах. Крім того, беручи участь в програмі навчання, учасники стають частиною великої транснаціональної мережі випускників, викладачів і відповідних урядових відомств в Нідерландах і в цільових країнах. Ця мережа пропонує платформу для навчання, обміну досвідом та спільної роботи.

 

Уряд Нідерландів пропонує повну стипендію учасникам програм, до якої входить: оплата авіа-перельоту, проживання, харчування, візи, страховки, вартості навчання, навчальних матеріалів і навчальних візитів.

 

Вимоги до кандидатів:

  • тренінг призначений старшим держслужбовцям і політикам, які працюють в державних або урядових органах відповідних країн;
  • кандидат повинен працювати в тій області, в якій має бажання пройти тренінг;
  • подавати заявку можуть кандидати з Албанії, Боснії і Герцеговини, Грузії, Косово, Македонії, Молдови, Чорногорії, Сербії, Туреччини, України;
  • кандидати повинні володіти англійською мовою.

 

Кандидатам необхідно надати CV і лист від керівника (керівник повинен дозволити кандидату брати участь в тренінгу).

 

У 2018 році пропонуються наступні навчальні програми:

 

1. Цілісність державних службовців (7 - 16 березня 2018 року).

Корупція є ключовим викликом для верховенства права і благого управління в Європі. На додаток до переслідування справ про корупцію вкрай важливо створити інституційну і правову основу для забезпечення чесності державних службовців та запобігання корупції.

 

2. Здійснення правосуддя (7-8 березня 2018 року).

Незалежні і неупереджені суди забезпечують основу верховенства закону. Вкрай важливо, щоб суди користувалися довірою як сторін, які виступають перед ними, так і широкої громадськості. Але це вимагає постійного аналізу ключових тем, таких як доступ до правосуддя для всіх, ефективність, професійна етика, прозорість, спілкування і управління судами.

 

3. Державні закупівлі (3-12 жовтня 2018 року).

В уряді ЄС витрати на товари і послуги становлять близько 20% ВВП. Через величезні фінансові ставки і необхідність тісної взаємодії між державним і приватним секторами вкрай важливо встановити чіткі правила для державних закупівель. Це вимагає постійного аналізу справедливих і належних процедур, які гарантують рівні можливості серед конкурентів.

 

4. Права людини і меншості (5 - 14 вересня 2018 року).

Заохочення і захист прав людини нерозривно пов'язані з верховенством закону. Однак, незважаючи на існуюче законодавство, захист уразливих груп, таких як етнічні меншини, ЛГБТІ і жінки, залишається проблематичним. Це вимагає постійних роздумів про важливість прав людини в самих різних областях політики, про взаємини країн з Європейським судом з прав людини і про необхідність враховувати керівні принципи ЄС та міжнародні договори з прав людини при розробці політики і законодавства.

 

5. Децентралізація та участь громадян ( 6 червня - 15 червня 2018 року).

Децентралізація наближає процеси прийняття рішень до громадян. Таким чином, вона може сприяти більш широкому, прозорому і гнучкому управлінню. Однак це піднімає ряд питань, які необхідно вирішити. Як управляти міжвідомчими відносинами в децентралізованій системі? Як можна створити субнаціональний уряд, здатний ефективно надавати послуги інклюзивним чином? Як збалансувати фіскальну, політичну і адміністративну децентралізацію?

 

6. Свобода ЗМІ (5 жовтня - 11 жовтня 2017 року)

Вільна преса має вирішальне значення для демократії. Як громадський спостерігач, преса може стати платформою для публічних дебатів. Де це необхідно, вона може денонсувати випадки неправильного адміністрування. Але свобода самовираження несе в собі обов'язки і відповідальність. Як можна розібратися з ситуаціями, коли преса використовується в пропагандистських цілях або для поширення «підроблених новин»? Яка роль соціальних мереж?

 

7. Управління державними фінансами (з 11 по 20 квітня 2018 року)

Здоровий стан державних фінансів вимагає ретельного управління державними видатками, доходами, кредитами і боргами. Дефіцити і борги повинні залишатися в межах, встановлених міжнародними та національними стандартами. Ключовими значеннями повинні бути юридична визначеність і передбачуваність, прозорість, цілісність, ефективна політика запобігання корупції та шахрайства, а також децентралізація.

 

8. Затримання та альтернативні санкції (6-13 червня 2018 року).

Зростання строків ув'язнення, включаючи досудове затримання, спричиняє фінансове навантаження на національні уряди та впливає на соціальну єдність. Це породжує ряд питань, які слід розглянути: як можна поліпшити умови в'язниць? Які ризики під час затримання? Які можливі альтернативи ув'язненню, і як ці та покращені стратегії реінтеграції можуть позитивно вплинути на винуватців, жертв та суспільство в цілому?

 

Детальніше:https://www.nhc.nl/themes/building-up-rule-of-law/matrarolt/.