Головний зміст

maxresdefault3 серпня набув чинності новий Закон "Про Конституційний Суд України", яким, зокрема, визначено порядок розгляду конституційних скарг. Тепер КСУ має внести зміни у свій регламент щодо розгляду конституційних скарг.

 

 

 

 

Однак залишається відкритим питання, чи будуть взяті до розгляду подані на сьогодні 146 конституційних скарг, адже новий закон про КСУ містить окремі застереження щодо вимог та строків подання таких скарг.

 

Так, конституційну скаргу може бути подано, якщо остаточне судове рішення у справі особи набрало законної сили не раніше 30 вересня 2016 року.

 

Конституційна скарга, подана до 3 серпня 2017 року, щодо справи, остаточне судове рішення у якій набрало законної сили раніше 30 вересня 2016 року, повертається Секретаріатом Конституційного Суду суб’єкту права на конституційну скаргу без розгляду у десятиденний строк з дня набрання чинності цим Законом.

 

Конституційна скарга щодо справи, остаточне судове рішення у якій набрало законної сили у період з 30 вересня 2016 року до 3 серпня 2017 року, може бути подана у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом.

 

Як відомо, конституційні скарги почали надходити на розгляд КСУ задовго до набрання чинності новим законом - одразу після внесення змін до Конституції щодо права на подання конституційної скарги. Однак тоді ще не були визначені вимоги до змісту таких скарг, тому може виявитися, що раніше подані скарги не відповідають вимогам, які передбачені законом про КСУ. Однак законодавець передбачив, що якщо конституційна скарга, подана до 3 серпня 2017 року, не відповідає вимогам закону, то суб’єкт права на конституційну скаргу має можливість привести таку конституційну скаргу у відповідність до вимог Закону протягом трьох місяців з дня набрання ним чинності.

 

У разі якщо конституційна скарга за формою не відповідає вимогам Закону, керівник Секретаріату повертає її суб’єкту права на конституційну скаргу, проте повернення конституційної скарги не перешкоджає повторному зверненню до Суду з дотриманням вимог цього Закону.

 

Джерело: Українське право