Головний зміст

119072Нещодавно суспільство сколихнула інформація про мільйонні статки державних виконавців. Згідно з законодавством, винагорода сягає 10% від стягненої за рішенням суду суми.

 

 

 

 

 

 

На такі заробітки одразу звернули увагу народні депутати і урядовці: було навіть зареєстровано законопроект, який обмежував би винагороду 2% від стягнутої суми/майна або 10  прожитковими  мінімумами для працездатних осіб.

 

Щоправда, Верховна Рада перебуває на канікулах і до роботи VIII сесія приступить лише 5 вересня. Уряд вирішив владнати це запитання самостійно в межах своєї компетенції.

 

Постановою Кабінету Міністрів від 23 серпня 2017 р. № 641 внесено зміни до Порядку виплати винагород державним виконавцям та їх розмірів і розміру основної винагороди приватного виконавця.

 

Згідно Постанови граничний розмір винагороди, яку державний виконавець отримує за фактичне виконання виконавчого документа майнового характеру, не може перевищувати 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року.

 

Якщо над виконавчим листом працювала група виконавців, то сукупний розмір винагороди не може перевищувати 2% від  стягнутої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом. Кошти між учасниками групи розподіляються порівну в межах тих же 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб на кожного виконавця.

 

Нагадаємо, станом на 1 січня 2017 року прожитковий мінімум для працездатних осіб склав 1 600 гривень, тобто максимальна сума винагороди державного виконавця може сягнути 320 000 гривень.

 

 

В Уряді запевняють, що на своєчасність виконання рішень судів та інших органів чи посадових осіб обмеження винагороди не вплине.

 

Зазначимо, що Постанова набере законної сили після публікації в  офіційному виданні КМУ – газеті «Урядовий кур’єр».