Головний зміст

6218Одна із найбільших екологічних проблем в Україні – зменшення площі лісових насаджень. Актуальність проблеми незаконної рубки дерев не викликає сумніву: об’єми порубки лісу постійно збільшуються. Щороку з України незаконно вивозять деревини на близько 300 мільйонів доларів.

 

 

 

Зловмисники рубають біля 3 млн кубометрів деревини на рік, що становить 20% від щорічно заготовленої деревини в Україні. За неофіційними ж даними це – близько 2/3 вирубаної деревини в Україні.

 

У Верховній Раді зареєстрували проект Закону, яким передбачено посилення санкцій за незаконну порубку лісу:

 

  • У статті 65 у Кодексі про адміністративні правопорушення: за незаконну порубку і пошкодження дерев і чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення збільшити штраф з 5-10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на 30-40; для посадових осіб – з 7-12  на 40-50 мінімумів.

 

  • у статті 246 Кримінального кодексу України: верхню межу штрафу за незаконну порубку дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних пропонують збільшити до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Арешт пропонують не застосовувати, а натомість термін позбавлення чи обмеження волі пропонують змінити з «до трьох років» на «від двох до п'яти років».

 

Наразі законопроект №7042 перебуває на розгляді Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.