Головний зміст

article3202Про роботу суддів знімають серіали і телешоу, висвітлюючи зали судових засідань, де відбуваються юридичні баталії, киплять пристрасті та вирішуються людські долі. Проте мало кому відомо, що робота судді полягає не лише у веденні судових засідань та заслуховуванні учасників процесу, і ще менше тих, хто дійсно уявляє ту титанічну працю, що кожен день лягає на плечі служителів Феміди.

 

 

 

Чи важко вирішити спір між людьми, а якщо так, то чому? Хтось скаже що легко, хтось похитає головою зі сторони в сторону, а ми сьогодні поговоримо про деякі специфічні умови відправлення правосуддя суддями, що можуть не одразу спадати на думку пересічному громадянину.

 

Як відомо, - у кожного своя правда, адже кожна зі сторін судового процесу виступає перед судом наводячи доводи своєї правоти та обґрунтованості саме тих висновків, на яких ґрунтуються їх власні вимоги та заперечення. Але істина одна, і саме пошук істини у спорі є тією потребою суспільства, яка обґрунтовує саме існування судів.

 

Таким чином, використовуючи передбачені процесуальним законодавством інструменти кожен суддя робить усе можливе для правильного вирішення спору та ухвалення правосудного рішення, чи у найкращому випадку – примирення сторін спору.

 

Чи варто наводити доводи на користь того, скільки часу потрібно для вивчення матеріалів справи? Припустимо, що середня за обсягом цивільна справа має сто аркушів (звісно трапляються і невеликі справи, але ж є і багатотомні справи, сукупна кількість аркушів у яких виміряється тисячами), то скільки часу потрібно щоб прочитати таку справу як книгу? А скільки часу потрібно, щоб не просто прочитати, а й проаналізувати кожен документ, співставити документи між собою та з наданими сторонами поясненнями, дати відповідь про належність та допустимість наданих сторонами доказів, визначитися з відносинами, що випливають із фактичних обставин, обрати норму матеріального права, якою такі відносини врегульовані, перевірити належність обраного позивачем способу захисту права та належність відповідача у справі, з’ясувати коло осіб, прав яких стосуватиметься рішення у справі (третіх осіб), та врешті викласти усе це на папері зрозумілим для пересічного громадянина текстом?

 

У 2016 році Рада Суддів України ухвалила рішення, яким відповіла на поставлені питання, - було затверджено рекомендовані показники середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів складності справ за категоріями. Кінцевою метою ухвалення такого рішення було закріплення орієнтирів для ухвалення управлінських рішень Державною судовою адміністрацією України, зокрема визначення штату суддівського корпусу у тому чи іншому суді.

 

З повним змістом такого рішення та додатками до нього можна ознайомитись за посиланням.

 

Згідно додатку №4 до зазначеного рішення, «Рекомендовані показники середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів складності справ за категоріями у місцевих загальних судах», у спрощеному вигляді вбачається, що середня витрата часу на вирішення спору про право власності та інші речові права складає 315 хвилин, спорів що виникають із договорів, у середньому, - 271 хвилину, спорів що виникають із не договірних зобов’язань – 409 хвилин, спорів про спадкове право – 204 хвилин, спори, що виникають із сімейних правовідносин – 239 хвилин, та інші. Узагальнюючи, для самих приблизних підрахунків, можна виходити з того, що на розгляд однієї справи у середньому судді необхідно витратити 287 хвилин робочого часу.

 

Далі слід звернути увагу на те, що у 2016 році середнє навантаження судді Київського районного суду м. Одеси, що спеціалізується на вирішенні цивільних справ склало 651 справу.

 

Таким чином, вдаючись до найпростішої арифметики та враховуючи що чинним законодавством передбачено 40 годинний робочий тиждень, а суд працює 5 днів на тиждень, тобто по 8 робочих годин на добу, маємо, що за середніх показників роботи судді потрібно було пропрацювати 651*287/8, трохи більше 389 робочих днів. При цьому робочих днів у 2016 році було всього 251, а ще й право кожного на відпустку, додатково віднімає від загальної кількості робочих днів ще приблизно 30 днів, а отже залишається 221 робочий день, що майже у два рази перевищує середні показники, затверджені Радою суддів України.

 

Рецептом такого ефективного здійснення правосуддя є висока свідомість суддів та працівників апарату суду, їх щоденна самовіддана праця та висока кваліфікація, уміла організація роботи підрозділів суду, вдалі рішення з забезпечення роботи суду.

 

Так, для належного забезпечення високих показників роботи суддів у Київському районному суді м. Одеси працює інформаційний центр та 4 канцелярії за напрямками діяльності, відповідно: загальна канцелярія, цивільна канцелярія, адміністративна канцелярія, кримінальна канцелярія. Окремий кабінет відведено під приймання заяв та позовів, де кваліфіковані співробітники здійснюють первинну реєстрацію матеріалів майбутніх справ, окремо здійснюється і прийом звернень громадян. Організована робота архіву суду, налагоджено кур’єрський документообіг з іншими державними органами, підприємствами та установами, введено інноваційний підхід до організації служби судових розпорядників, на повну силу запроваджуються новітні технології, що пришвидшують відправлення правосуддя у справах. Отримав свій розвиток пілотний проект «Електронний суд», за допомогою якою громадянам більше не потрібно стояти у черзі до канцелярії суду, а черг, до речі, у Київському районному суді м. Одеси немає, оскільки будь-які документи вони можуть направити на електронну адресу суду, які будуть прийняті та оформлені судом належним чином, будь то звернення громадянина чи цілий позов.

 

Усе це стає можливим завдяки бажанню суддів та співробітників суду працювати та рости над собою, здійснювати правосуддя на найвищому якісному рівні. Не в останню чергу свою роль відіграє і усвідомлення ними своєї особистої відповідальності за своєчасне вирішення спорів, усвідомлення того, що саме на них покладено почесний обов’язок з відправлення правосуддя та забезпечення діяльності суду.

 

На сьогоднішній день ритм роботи суддів та працівників апарату суду досягає таких вершин, коли можна упевнено стверджувати, що «суддя», та у певній мірі «співробітник апарату суду», це не лише професії, але й покликання.

 

Звісно, буває тяжко, коли багато справ, коли замало часу, та й кожен по собі знає, що бувають моменти, коли руки просто опускаються. проте дружній колектив Київського районного суду м. Одеси не знає неможливих завдань, адже тут всі усвідомлюють – суд вирішує долі людей, і така відповідальність не залишає права на лінощі чи будь-які зволікання.

 

Будучи чесними до кінця слід зазначити, що на великий жаль іноді затримки все ж трапляються - десь відбувається незначна затримка початку судового засідання, десь немає змоги моментально видати копію рішення суду, однак такі затримки пояснюються специфікою діяльності та документообігу. Іноді просто неможливо оголосити перерву у передуючому судовому засіданні у зв’язку з початком іншого засідання через перехід суду до судових дебатів, або через вихід суду до нарадчої кімнати, передбачити таке теж досить складно. Тому звертаємось до відвідувачів суду та учасників судових процесів - просимо Вашого розуміння того, що як судді, так і працівники апарату суду працюють на межах своїх можливостей. Тому, за можливості, користуйтесь створеними для оптимізації роботи Інформаційним центром, офіційним сайтом суду та можливостями «електронного суду», адже їх створено та запроваджено у першу чергу для економії Вашого часу.