Головний зміст

logo vrp blueВчора, 12 вересня відбулось засідання Вищої ради правосуддя, на якому розглядались повідомлення суддів про втручання в їх діяльність зі здійснення правосуддя.

 

 

 

 

 

 

Передерка Д.П. звернувся до ВРП стосовно подій, які відбулись 13 квітня 2017 року. Під час розгляду колегією суддів Малиновського районного суду міста Одеси у складі головуючого судді Передерка Д.П. кримінального провадження, особи, одягнені у військовий одяг, почали голосно вигукувати своє незадоволення на адресу головуючого судді, який начебто намагався звільнити від відповідальності обвинуваченого та із застосуванням нецензурної лексики вимагати від головуючого подати заяву про самовідвід.

 

У зв’язку із невиконанням вимог головуючого припинити порушення порядку в залі судового засідання, яке перешкоджало подальшому розгляду кримінального провадження, судове засідання було відкладено на іншу дату.

 

Після того як члени колегії суддів Журик С.В. та Кузьменко Н.Л. залишили залу судового засідання, невідомі особи (чи особа) розбризкали в бік судді Передерка Д.П. спиртовий розчин діамантового зеленого, так звану «зеленку». Внаслідок таких дій розчин потрапив на обличчя судді та суддівську мантію, а також відкриті частини тіла, одяг та особисті речі секретаря судового засідання Періжок Г.О. та прокурора Чекалова П.С., осіб, які входили до складу варти. Крім того, пошкоджено меблі, технічне обладнання, що знаходилось у залі суду.

 

Суддя Передерко Д.П. вважає, що існувала загроза його життю, яка виникла насамперед внаслідок неналежної організації охорони суду.

 

Під час попереднього розгляду матеріалів щодо перевірки повідомлення судді Передерка Д.П. з Генеральної прокуратури України отримано відповідь на запит, з якої випливає, що заяву судді Малиновського районного суду міста Одеси Передерка Д.П. скеровано до прокуратури Одеської області.

 

Розглянувши повідомлення судді Малиновського районного суду міста Одеси Передерка Д.П. про втручання у діяльність судді при здійсненні правосуддя, Вища рада правосуддя ухвалила внести до Генеральної прокуратури України подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за зверненням (повідомленням) судді Малиновського районного суду міста Одеси Передерка Д.П. стосовно подій, які мали місце в судовому засіданні 13 квітня 2017 року під час розгляду кримінального провадження.

 

Крім того, ВРП вирішила звернутись до Національної поліції України стосовно проведення службового розслідування обставин, викладених у повідомленні судді Малиновського районного суду міста Одеси Передерка Д.П., щодо незабезпечення співробітниками Національної поліції України громадського порядку в Малиновському районному суді міста Одеси 13 квітня 2017 року.