Головний зміст

IMG 0885 1Сьогодні, 13 вересня 2017 року, Київський районний суд міста Одеси відвідала делегація із Республіки Молдова. Робочий візит відбувся за підтримки Програми Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) реформування сектору юстиції  «Нове правосуддя» задля обміну досвідом у сфері здійснення електронного судочинства.

 

 

 

Членами делегації стали представники вищої ради магістратури та судді Республіки Молдова на чолі з  головою Вищої ради магістратури Молдови Віктором Міку.

 

 

IMG_0298.jpg

 

 

IMG_0309.jpg

 

 

Метою візиту стало вивчення досвіду судів України, зокрема Київського районного суду міста Одеси, та суміжних інституцій у впровадженні новітніх інформаційних технологій для підвищення прозорості та ефективності, оптимізації бюджетних витрат, забезпечення обміну даними між судовою владою та іншими органами державної влади. Крім того, 6 квітня 2017 року між Вищою радою правосуддя та Вищою радою магістратури Республіки Молдова було підписано Угоду про співробітництво.

 

 

IMG_0346.jpg

 

 

Оскільки  Одеський регіон є пілотним у запровадженні проекту «Електронний суд», для делегації Республіки Молдова дуже актуальним є обмін досвідом щодо роботи електронної системи та інших напрацювань  Київського районного суду міста Одеси в цьому напрямку.

 

IMG_0381.jpg

 

 

 

 Привітавши іноземних колег, голова суду Сергій Чванкін зазначив, що за кілька років колектив суду вже має велику кількість напрацювань, а деякі новації судді почали запроваджувати після візиту до Молдови у 2015 році.

 

 

IMG_0403.jpg

 

 

«Ми дуже раді, що маємо змогу вам продемонструвати наші успіхи у запровадженні електронного судочинства, сподіваємося, що цей візит залишить у вас приємні спогади та ви дізнаєтесь багато цікавого та корисного», - наголосив Сергій Чванкін.

 

 

IMG_0559.jpg

 

 

Голова Вищої ради магістратури Республіки Молдова Віктор Міку розповів, що очолює вищий орган судової гілки влади з 2014 року.

 

 

IMG_0410.jpg

 

 

IMG_0513.jpg

 

 

IMG_0520.jpg

 

 

IMG_0551.jpg

 

 

До складу Вищої рада магістратури  входять 11 магістратів, термін повноважень яких 5 років. Також До Вищої ради магістратури входять за правом міністр юстиції,  голова Вищої  судової палати, голова Апеляційної  палати, голова Економічного суду, генеральний прокурор. Троє магістратів обираються таємним голосуванням об'єднаними колегіями Вищої судової палати, троє - Парламентом з числа штатних професорів. Вища рада магістратури забезпечує, згідно з правилами судоустрою, призначення, переміщення, підвищення суддів та застосування до них дисциплінарних заходів

 

 

 

IMG_0431.jpg

 

 

IMG_0529.jpg

 

 

IMG_0518.jpg

 

 

Вища рада магістратури  займається не лише розглядом дисциплінарних скарг (5 інспекторів розглядають приблизно 2000 скарг щорічно), а й періодичними перевірками різних аспектів діяльності судових установ. Зокрема, існує дуже пильний контроль за авторозподілом справ, а також постійний моніторинг строків розгляду справ (щодо більшості їх категорій закон, до речі, не встановлює конкретних строків розгляду – вони повинні відповідати критерію розумності). У Молдові запроваджено спеціальний механізм компенсації потерпілим у разі порушення розумних строків розгляду справ.

 

 

IMG_0459.jpg

 

 

 

IMG_0451.jpg

 

 

IMG_0580.jpg

 

 

IMG_0609.jpg

 

IMG_0605.jpg

 

 

IMG_0526.jpg

 

 

IMG_0543.jpg

 

 

IMG_0598.jpg

 

 

IMG_0593.jpg

 

 

IMG_0591.jpg

 

 

IMG_0548.jpg

 

 

IMG_0586.jpg

 

 

IMG_0557.jpg

 

 

IMG_0633.jpg

 


    Після знайомства гостей з керівництвом суду та суддями, учасники заходу перейшли до практичної частини зустрічі. Судді Оксана Куриленко, Володимир Петренко, Павло Прохоров та Олена Коваленко розповіли гостям про новації, які запроваджуються в суді, зокрема проект «Електронний суд». Судді зазначили, що учасники судового процесу після реєстрації в електронному кабінеті підсистеми можуть подавати документи в електронному вигляді. Але, зважаючи на те, що процесуальне законодавство досі не змінене та не передбачає формування електронної судової справи, позивачі приносять в попереднє судове засідання відповідні документи у письмовій формі.

 

 

IMG_0740.jpg

 

 

IMG_0764.jpg

 

 

Молдавська делегація ознайомилася з організацією структурних підрозділів суду, де  співробітниками було продемонстровано процес реєстрації та обміну документами в електронній формі.

 

 

IMG_0794.jpg

 

 

IMG_0816.jpg

 

 

Також іноземним колегам продемонстрували розгляд цивільної справи в режимі відеоконференцзв'язку. Таку новацію в Молдові тільки починають запроваджувати.

 

IMG_0867.jpg

 

IMG_0864.jpg

 

IMG_0845.jpg

 

IMG_0837.jpg

 

 

На завершення зустрічі сторони домовилися про співпрацю з метою встановлення дружніх зв’язків за допомогою ефективного співробітництва, спрямованого на зміцнення судових систем своїх країн.

 

IMG_0885.jpg