Головний зміст

1320185387 kupapКомітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо удосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України.

 

 

 

 

 

Проектом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України» №6556 пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та ряду інших законодавчих актів з метою усунення деяких суперечностей між законодавчими актами, а також для удосконалення окремих засад діяльності Національної гвардії України для підвищення її спроможностей у виконанні завдань із підтримання громадської безпеки, забезпеченні охорони органів державної влади та участі в охороні посадових осіб, боротьбі з тероризмом, участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національного персоналу або національного контингенту.

 

Проектом, зокрема, пропонується доповнити частину першу статті 255 Кодекс України про адміністративні правопорушення новим абзацом, яким пропонується включити до складу уповноважених на те посадових осіб, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення у справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в статтях 218 - 221 цього Кодексу посадових осіб Національної гвардії України.

 

Змінами до Закону “Про порядок направлення підрозділів Збройних сил України до інших держав” пропонується поширити дію цього закону також і на Національну гвардію України, а не тільки на Збройні Сили України.

 

Змінами до Закону “Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб” передбачається доповнити перелік органів, які здійснюють державну охорону Національною гвардією України.

 

Проектом також пропонується внести зміни до Закону “Про боротьбу з тероризмом”, якими визначити Національну гвардію України одним із суб’єктів боротьби з тероризмом.

 

Законопроектом також пропонується уніфікувати питання, що не є нормою закону (це стосується організаційної структури Національної гвардії України), а також привести окремі положення Закону України “Про Національну гвардію України” у відповідність до вимог законодавства України, врегулювати питання щодо гарантованого державою соціально-правового захисту військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби у Національній гвардії України та членів їх сімей тощо.

 

Крім того, проектом пропонується доповнити перелік військових частин, що не переходять у підпорядкування Міністерства оборони України під час виконання заходів правового режиму воєнного стану та завдань територіальної оборони, визначений статтею 6-1 Закону військовими частинами з охорони громадського подяку, які виконують правоохоронні, а не військові функції.

 

З метою єдиного підходу до застосування фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, озброєння, бойової та іншої техніки проектом пропонується удосконалити правові підстави, умови та порядок застосування особовим складом Національної гвардії України фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, озброєння, бойової та іншої техніки за аналогією з Законом «Про Національну поліцію».