Головний зміст

veniceВерховний Суд України опублікував доповідь члена Венеціанської комісії від Латвії Айварса Ендзіньша, проголошену на міжнародній конференції «Роль органів конституційного контролю в забезпеченні верховенства права в законотворчості і правозастосуванні», яка проходила в місті Мінську 27 і 28 квітня 2017 року.

 

 

 

Одним з основоположних фундаментів демократичної правової держави безсумнівно є принцип поділу влади який тісно пов'язаний з принципом верховенства права.

 

Принципи демократичної та правової держави тримаються на тому, що в суспільстві існує рівновага між основними цінностями і реалізацією прав. Прийняті урядом постанови повинні вселяти впевненість в тому, що вони прийняті при дотриманні принципу справедливості, щоб таким чином зменшити можливість конфлікту інтересів. Довірені державному управлінню в демократичній і правовій державі функції необхідно виконувати чесно, ефективно і справедливо, його дії повинні відповідати законам. Завданням системи розподілу влади "за принципом стримувань і противаг" є запобігання тенденції узурпації влади в кожній з трьох влад, щоб забезпечити стабільність державно-правових інститутів і непереривність функціонування самої державної влади. 

 

Ознайомитись з доповіддю можна за посиланням.