Головний зміст

znak13 вересня суддівську спільноту сколихнула звістка про те, що суд на Миколаєвщині перестав відправляти правосуддя.

 

 

 

 

 

 

 

12.09.2017р. суддю Кішковську Зою Анатоліївну, яка окрім повноважень судді виконувала обов'язки голови суду, відраховано зі штату Снігурівського районного суду Миколаївської області у зв'язку зі звільненням у відставку.

 

За штатним розписом у суді чотири посади суддів, при цьому три з них на даний час є вакантними.

 

Суддя Квєтка Іванна Анатоліївна 25 квітня 2017р. припинила виконувати повноваження судді у зв'язку з закінченням п'ятирічного строку на який її призначено, тому на даний час Снігурівський районний суд Миколаївської області не виконує головної функції — здійснення правосуддя.

 

При цьому канцелярія суду здійснює прийом та реєстрацію заяв, позовних заяв громадян та установ, матеріалів і клопотань поліції, матеріалів кримінальних проваджень скерованих прокуратурою. Однак, розподілити справу конкретному судді за допомогою автоматизованої системи документообігу суду неможливо у зв'язку з їх відсутністю.

 

За зазначених обставин цивільні та адміністративні справи мають зберігатися у канцелярії до призначення суддів або вирішення питання відрядження суддів з іншого суду. Кримінальні провадження, клопотання слідчих органів та інші матеріали згідно чинного законодавства будуть направлятися до апеляційного суду Миколаївської області для вирішення питання їх розгляду в інших судах області.

 

Зазначена проблема наразі зачіпає всі суди України та впливає на стан судочинства вцілому. Одна з причини кадрового дефіциту в судах – це неможливість виконувати правосуддя суддями, які були рекомендовані Вищою радою правосуддя до призначення, оскільки відсутній відповідний Указ Президента. Петру Порошенко навіть направлено позов про визнання протиправною бездіяльність щодо непризначення суддів на посади.

 

Київський райсуд міста Одеси також також торкнулась зазначена проблема. Наразі в суді з 24 суддів працює лише 15. Одна суддя у декретній відпустці, 8 суддів без повноважень, 5 з них ще чекають на Указ Президента.

 

Внаслідок цього, навантаження на суддів Київського райсуду міста Одеси майже вдвічі більша за передбачену норму.