Головний зміст

VSU 150313Верховний Суд України в постанові від 6 вересня 2017 року по справі №1844цс16 висловив свою правову позицію щодо переліку осіб, які мають право на апеляційне оскарження.

 

 

 

 

 

 

Відповідно до частини першої статті 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

 

У статті 129 Конституції України закріплені основні принципи судочинства.

 

Ці принципи є конституційними гарантіями права на судовий захист.

 

Згідно з пунктом 8 частини третьої статті 129 Конституції України одним з основних принципів судочинства в Україні є забезпечення права на апеляційний перегляд справи і у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

 

Конституційний Суд України в Рішенні від 11 грудня 2007 року № 11-рп/2007 зазначив, що реалізацією права людини на судовий захист є можливість оскарження судових рішень в судах апеляційної і касаційної інстанцій.

 

Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку гарантує відновлення порушених прав і охоронюваних законом інтересів людини і громадянина.

 

Конституційні гарантії захисту прав і свобод людини і громадянина в апеляційній і касаційній інстанціях конкретизовані в главах 1, 2 розділу V ЦПК України, де врегульовано порядок і підстави для апеляційного та касаційного оскарження рішень суду в цивільному судочинстві.

 

Відповідно до частини першої статті 292 ЦПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

 

За змістом зазначеної статті право на апеляційне оскарження мають особи, які не брали участі у справі, однак прийняте судове рішення завдає їм шкоди, який виражається в несприятливих для них наслідки.