Головний зміст

rauМинулого тижня відбулось засідання Ради адвокатів України, на якому обговорювалось питання захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності.

 

 

 

 

 

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова повідомила, що ситуація з дотриманням професійних прав не виправляється, а основними порушниками залишаються представники правоохронних органів.

 

Так, за словами Лідії Ізовітової, Комітет захисту прав адвокатів та НААУ всередині вересня провів публічну дискусію спільно з представниками Генеральної прокуратури, Національної поліції, суддями, адвокатами та науковцями на тему процедури вручення підозри спеціальним суб’єктам, до яких віднесено і адвокатів.

 

Обговорення виявило принципові розбіжності у тлумаченні застосування норм профільного закону та КПК про порядок вручення підозри адвокату. Правоохоронці вважають, що процедури підписання підозри та її вручення можуть здійснювати різні особи. Адвокати ж наполягають на тому, що вручення підозри законом про адвокатуру та положеннями КПК для спеціального суб’єкта має здійснювати один і той самий перелік уповноважених осіб.

 

Реформа адвокатури, за словами Лідії Ізовітової, має визначити професійні права як безумовний пріоритет. Приклад деяких країн, в яких положенння закону про адвокатуру в частині прав адвокатів мають домінуюче значення в разі неузгодженостей з нормами інших законів, може стати формулою вирішення цієї проблеми в українському законодавстві.