Головний зміст

policeКомітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму пропонує Кабінету Міністрів доручити Національній поліції забезпечити функціонування окремого спеціалізованого підрозділу поліції у справах дітей.

 

 

 

 

 

 

На сьогоднішній день відповідно до законодавства лише підрозділи Національної поліції мають право вживати заходів як щодо запобігання правопорушенням з боку дітей та стосовно дітей, так і щодо захисту прав дитини, стосовно якої вчинено правопорушення.

 

Після конституційної реформи прокуратура втратила функції представництва інтересів дитини і ці функції не перейшли ні до кого. Тому надважливе значення має ефективна робота підрозділів Національної поліції України в цьому напрямку.

 

В процесі реформування правоохоронних органів замість підрозділів кримінальної поліції у справах дітей були створені підрозділи ювенальної превенції, проте їх чисельність була суттєво скорочена. Водночас, особливо у зв’язку із ратифікацією Стамбульської конвенції та підготовкою до прийняття Закону України про запобігання та протидію домашньому насильству перед Національною поліцією України повстануть нові завдання. Тому, голова Комітету вважає, що необхідно відновити окремий підрозділ поліції у справах дітей.