Головний зміст

IMG 4615 2Сьогодні, 6 листопада 2017 року, в рамках щорічного науково-практичного марафону “Тиждень цивільного процесу” у Залі засідань вченої ради Національного університету «Одеська юридична академія» відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Цивільне судочинство у світлі судової реформи в Україні» до 90-річчя від дня народження Ю.С. Червоного.

 

 

 

Організатором заходу виступила кафедра цивільного процесу під головуванням д.ю.н., професора Неллі Юріївни Голубєвої.

 

IMG_4597.jpg

 

 

IMG_4584.jpg

 

 

До участі у заході було запрошено вчених та провідних фахівців в галузі цивільного права і процесу та суміжних дисциплін, які знали його особисто або могли розповісти про Юрія Семеновича Червоного. Долучилися до конференції і голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін та судді Володимир Петренко та Олена Коваленко. 

 

 

IMG_4689.jpg

 

 

IMG_4561.jpg

 

 

 

Перше пленарне засідання конференції присвятили вшануванню памяті Юрія Семеновича Червоного.

 

 

IMG_4607.jpg

 

 

IMG_4568-2.jpg

 

 

З вступним словом виступили перший віце-президент, ректор НУ «ОЮА» Володимир Завальнюк, проректор з наукової роботи Галина Ульянова та завідуюча кафедрою цивільного процессу  Неллі Голубєва.

 

 

IMG_4640.jpg

 

 

IMG_4724.jpg

 

 

«Юрій Семенович був першим завідувачем кафедри цивільного процесу академії, першим він і залишиться назавжди. Під час сьогоднішнього заходу пропоную згадати моменти, повязані із його життям та діяльністю. Не зважаючи на те, що Юрія Семеновича немає з нами вже 9 років, на засіданням та круглих столах вчені завжди часто згадують його фрази, адже він був дуже веселим і завжди знаходив потрібні слова. Він обожнював сімейне право,тому школа сімейного права у нас має гідне продовження, він закладав в нас любов до цивілістики та був в багатьох аспектах талановитою людиною. Щоб це підкреслити, ми зібрали виставку та за допомогою його родини, видали Книгу пам`яті, в яку увійшла його монографія та спогади про видатного вченого та правознавця», - зазначила модератор заходу Неллі Голубєва.

 

 

IMG_4674.jpg

 

IMG_4622.jpg

 

 

IMG_4624.jpg

 

IMG_4610.jpg

 

Учасники заходу згадували Юрія Червоного та ділились власними спогадами: хтось був другом видатного вченого, хтось студентом, хтось колегою, і навіть ті, хто не були з ним особисто знайомі -  долучились до вшанування його памяті.

 

 

IMG_4615.JPG

 

 

IMG_4716.jpg

 

 

 

За ініціативи кафедри цивільного процесу впродовж усьго заходу на моніторах відображалися світлини та крилаті фрази і вислови відомого правознавця.

 

 

 

IMG_4731.jpg

 

 

 Зазначимо, що це тільки перший захід в рамках щорічного науково-практичного марафону “Тиждень цивільного процесу” . Завтра  талановиті студенти візьмуть участь у фестивалі студентських робіт «Творчий погляд на цивільний процес як студентський перфоманс». 

 

 

IMG_4746.jpg

 

8 листопада студенти зможуть продемонструвати своє наукове бачення на сучасні проблеми цивільного судочинства у конкурсі студентських наукових робіт: «Актуальні проблеми цивільного процесу».

 

 

IMG_4755.jpg

 

 

 

IMG_4726.jpg

 

 

 

9 листопада д.ю.н., професор, зав. кафедрою цивільного процесу НУ “ОЮА” Неллі Юріївна Голубєва проведе майстер-клас на тему “Інформаційні технології у судочинстві”.

 

10 листопада Майстер-клас на тему “Еволюція юристів on-line” буде проводити к.ю.н., доцент, керуючий партнер юридично-консалтингової компанії “Де Юре”  Григорій Яковлевич Тріпульський.

 

Біографічна довідка:

 

Юрій Семенович Червоний народився 27 листопада 1927 року, у Харкові, в родині військовослужбовця. Трагічні для радянської історії роки минулого сторіччя не обійшли його сім'ю стороною. Батько був репресований у 1937 р. (у 1989 р. посмертно реабілітований). Мати працювала лікарем.

 

Під час Великої Вітчизняної війни підлітком Ю. С. Червоний почав свою трудову діяльність: працював підсобним робітником на авіаційному заводі.

 

Після закінчення у 1945 р. середньої школи Юрій Семенович вступив до Харківського юридичного інституту, нині Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого, який закінчив з відзнакою у 1949 р. Сумлінність та здібності, захопленість наукою відкрили шлях до аспірантури, де він навчався з 1949 по 1952 р. У 1952 р. ним була захищена дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата юридичних наук на тему «Совместное имущество супругов в советском праве». Науковий ступінь кандидата юридичних наук Ю. С. Червоному було присвоєно у 1954 р.

 

Ім'я Ю. С. Червоного безпосередньо пов'язане із створенням юридичного факультету Одеського державного університету. З 1952 р. він працював спочатку старшим викладачем, а потім виконуючим обов'язки завідувача кафедри цивільного права і процесу.

 

У 1954 р. юридичний факультет Одеського університету було реорганізовано у філіал Всесоюзного юридичного заочного інституту (ВЮЗІ), куди у вересні цього ж року Юрій Семенович був переведений старшим викладачем, а у 1958 р. став доцентом кафедри цивільного права.

 

Коли у 1960 р. Одеський філіал ВЮЗІ став філіалом юридично-економічного факультету Київського університету, молодого викладача було призначено заступником декана Одеського філіалу.

 

Багато зусиль поклав вчений на відновлення юридичного факультету в складі Одеського державного університету імені І. І. Мечникова. У липні 1961 р. він став його першим деканом і працював на цій посаді 19 років (1961-1965, 1973-1987).

 

У 1987 р. Ю. С. Червоному було присвоєно вчене звання професора по кафедрі цивільного права і процесу. У 1992 р. він обирається, а у 1993 р. переобирається членом-кореспондентом Академії правових наук України. З вересня 1996 р. — професор кафедри цивільного права і процесу ОНУ.

 

З перших днів створення ОНЮА Юрій Семенович був завідувачем кафедри цивільного процесу академії. У жовтні 2000 р. завідувачу кафедри цивільного процесу ОНЮА Ю. С. Червоному за вагомий внесок у реалізацію державної правової політики, заслуги у зміцненні законності та правопорядку, високий професіоналізм Указом Президента України було присвоєно почесне звання «Заслужений юрист України».

 

У 2002 р. Юрію Семеновичу присвоєно звання «Почесний професор ОНЮА».

 

За активну професійну та громадську діяльність на благо дер­жави і народу України Одеська обласна організація спілки юристів України у 2006 р. присвоїла Ю. С. Червоному, члену-кореспонденту АПрН України, професору, заслуженому юристу України, завідувачу кафедри цивільного процесу Одеської національної юридичної академії, почесне звання «Юрист року Одещини».

 

Рішенням Комітету з присудження Премії імені Ярослава Мудрого від 26 жовтня 2007 р. Юрій Семенович Червоний визнаний лауреатом Премії 2007 р. у номінації «За видатні заслуги в галузі підготовки юридичних кадрів».

 

Професор Ю.С.Червоний нагороджений ювілейними медалями: в ознаменування 100-річчя з дня народження В. І. Леніна (1970), у пам'ять 1500-річчя Києва (1982), медаллю «Ветеран труда» (1987), медаллю «Захиснику вітчизни» (1999), нагрудним знаком Мінвузу СРСР «За отличные успехи в работе» (1987), знаком Міністерства освіти України «Відмінник освіти України» (1997), дипломом Спілки юристів України (2000) за участь у III Всеукраїнському конкурсі на краще юридичне видання та заохочувальним дипломом цієї ж Спілки (2003) за участь у V Всеукраїнському конкурсі на краще юридичне видання; грамотою Кабінету Міністрів України.

 

Помер Юрій Семенович у грудні 2008 року.