Головний зміст

ESPLВерховний Суд України опублікував посібник «Порушення прав онлайн» присвячений аналізу труднощів, пов’язаних із реалізацією європейськими Інтернет-користувачами своїх прав та основоположних свобод, а також доступних механізмів їх відновлення.

 

 

 

 

 

На відміну від 1994 року наразі Інтернет є частиною повсякденного життя величезної кількості людей та сприяє реалізації ними своїх демократичних і економічних прав.

 

З іншого боку, цілком обґрунтовано можна заперечити, що право на підтримання належного рівня функціональності Інтернету є навіть більш вагомим для суспільства, ніж доступ сам по собі. Адже доступ втратить свою важливість, якщо мережа більше не сприятиме та не захищатиме здійснення фундаментальних прав людини.

 

Свобода отримувати та передавати інформацію, зокрема в так званій всесвітній павутині «Веб 2.0», складається з принаймні трьох окремих частин.

 

 По-перше, для отримання інформації особі необхідно отримати доступ до мережі, що зазвичай надається через Інтернет-провайдера (скорочено ІП).

 

По-друге, для передачі інформації повідомлення особи не повинні бути об’єктом блокування та/або видалення провайдером з боку отримувача.

 

По-третє, будь-яка онлайн платформа, що використовується для комунікації, не повинна встановлювати надмірних обмежень.

 

У разі порушення їх прав, Інтернет-користувачі можуть ініціювати судовий розгляд. Стаття 6 ЄКПЛ надає Інтернет-користувачам право на справедливий судовий розгляд, хоч це і має бути крайнім заходом. Після вичерпання національних засобів правового захисту Інтернет-користувач має шість місяців з моменту винесення остаточного рішення на національному рівні для звернення до Європейського суду з прав людини.