Головний зміст

IMG 7591 1В суботу в Одесі пройшло урочисте засідання Громадської організації «Асоціація слідчих суддів України».

 

 

 

 

 

 

 

В цей день в Одесу, з нагоди триріччя заснування організації, з'їхались судді, адвокати, прокурори, співробітники апаратів судів та юристи зі всіх областей України. Почесними гостями стали член ВРП Алла Лесько, судді КСУ Віктор Городовенко, Олександр Літвінов та члени РСУ Богдан Моніч та Олександр Сасевич.

 

 

IMG_7297.jpg

 

Під час засідання, яке пройшло у форматі панельних дискусій, вдалося підвести підсумки  роботи та обговорити перспективи подальшої діяльності і розвитку судової системи України.

 

 

IMG_7516.jpg

 

 Першим з вітальним словом виступив голова АССУ, голова Київського районного суду Одеси Сергій Чванкін. Він зазначив, що за час роботи громадської організації її члени підготували і передали до Верховної Ради України 11 законопроектів, і провели десятки форумів, круглих столів і зустрічей.

 

IMG_7137.jpg

 

- Я вдячний кожному, хто протягом цих трьох років подавав свої пропозиції і зауваження, і має безпосереднє відношення до тих законопроектів і законів, які були прийняті Верховною Радою, - зазначив Сергій Чванкін. - У нас попереду багато цікавої і непростої роботи, але я впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо змінити судову систему нашої країни.

 IMG_7184.jpg

 

З вітальним словом виступив також  заступник голови Обласної державної адміністрації Одеської області Олександр Терещук.

 

IMG_7175.jpg

 

«Ви бачите проблему громадянина, який хоче,щоби його інтереси буди захищені. Такі зібрання дають можливість лобіювати нормативні акти. Я ознайомився з вашою роботою і розумію, наскільки  вона важлива»,- зазначив почесний гість.

 

 

IMG_7353.jpg

 

Приємною несподіванкою стало нагородження активних членів АССУ почесними грамотами ОДА Одеської області. Так, помічники суддів  Олександра Драчинська та Наталія Величко, судовий розпорядник Євген Коршунов та адвокати Максим Шевченко та Людмила Єрьоменко були нагороджені за вагомий особистий внесок в розвиток і роботу АССУ та активну громадську позицію розпорядженням голови ОДА Одеської області.

 

 

IMG_7211.jpg

 

 

IMG_7205.jpg

 

 

IMG_7220.jpg

 

 

IMG_7227.jpg

 

IMG_7217.jpg

 

 

За особистий внесок у розвиток загального судочинства, високий професіоналізм та з нагоди триріччя АССУ нагороди отримали судді Апеляційного суду Одеської області у відставці Антатолій Луняченко (був очільником суду понад 27 років), Антоніна Кварталова, Людмила Виноградова, Олександр Дирдін, Сергій Гайворонський та голова Спілки юристів Одеської області Олександр Рябець.

 

 

IMG_7309.jpg

 

IMG_7329.jpg

 

IMG_7319.jpg

 

 

IMG_7325.jpg

 

IMG_7335.jpg

 

 

IMG_7314.jpg

 

 

Також за сприяння посольства України в Австрії до заходу долучилася представниця Спілки юристів Австрії Анна Ройманн.

 

 

IMG_7344.jpg

 

 

«Я безмежно рада долучитися до такого масштабного та надзвичайно важливого заходу. Для мене велика честь представляти не тільки Австрію, а й Європейський Союз. Сьогодні мова піде про майбутнє України. Хочу зробити акцент на тому, що ми будемо не тільки заглядати в майбутнє, а й доторкнемося до минулого. Ми повинні вчитися один у одного, адже у України та Австрії багато спільного. Німецькі, австрійські та французькі юристи готові вам допомогти розвиватися на міжнародній арені. І я дуже рада, що сьогодні бачу таку велику кількість вмотивованих та цікавих людей», - зазначила Анна Ройманн.

 

 

IMG_7367.jpg

 

Першу панельну дискусію: «Чи потрібно надавати право законодавчої ініціативи ВРП, ВККСУ, Раді суддів України, Верховному суду?» розпочалась з доповіді члена ВРП Алли Лесько

 

 

IMG_7404.jpg

 

 

«Завдяки нашій комунікації ми відновлюємо довіру до судової влади. Наше спілкування не залишається не поміченим. Верховний Суд, який 30 листопада проведе перший пленум ніколи не буде відірваним від суддів.

 

 

IMG_7448.jpg

 

Звичайно, проблеми законодавчого процесу в Україні існують. Є зловживання депутатами правом законодавчої ініціативи, приймаються закони деталізовані, при їх прийнятті  має місце нехтування нормами  Конституції України.

 

 

IMG_7619.jpg

 

 

IMG_7613.jpg

 

 

 

Профільний комітет ВРУ з власної ініціативи направляє нам деякі законопроекти, на які ми маємо надати висновки. Проте строки не прописані. Так, нам направили останні два проекти через місяць після їх реєстрації. Це нелегка розумова праця, а нам необхідно в короткі строки все вивчити та запропонувати свої висновки. В останній час нам взагалі перестали їх направляти. Хочеться, щоб в Регламенті ВРУ прописали, що наші висновки дорівнюються висновкам експертів та при їх відхиленні необхідна аргументація та роз’яснення», - висловила свою думку член ВРП.

 

 

IMG_7525.jpg

 

 

Під час панельної дискусії свої думки висловили також голова ВААС Віталій Кузьмишин, суддя КСУ Олександр Літвінов, суддя ВС Єгор Краснов та член РСУ Олександр Сасевич.

 IMG_7492.jpg

 

IMG_7451.jpg

 

IMG_7569.jpg

 

 

IMG_7655.jpg

 

 

IMG_7475.jpg

 

 

Друга панельна дискусія розпочалась з обговорення вдосконалення кримінального законодавства щодо обшуків.

 

 

Голова АССУ Сергій Чванкін зазначив, що в середньому за день проводяться 300 обшуків по всій країні.

 

 

IMG_7143.jpg

 

 

Анатолій Марцинкевич, голова Апеляційного суду Хмельницької області додав: «Сьогодні ви всі знаєте що є зміни до  КПК України. В ньому є багато новел та речей, які нас хвилюють. Сьогодні є маса випадків, коли дають ухвалу на обшук, а за тією адресою зареєстровано декілька фірм. Ця дія проводиться на початкових етапах слідства. Обовязково має бути обґрунтування, чому не можна здобути ті речі чи документи в інший спосіб.

 

 

IMG_7799.jpg

 

Інститут обшуку перетворився в засіб тиску на суддів. Цими правами зловживають. Цей засіб слід використовувати в виключних випадках».

 

 

IMG_7737.jpg

 

 

IMG_7751.jpg

 

IMG_7782.jpg

 

 

IMG_7852.jpg

 

 

IMG_7923.jpg

 

 

IMG_7965.jpg

 

Третя панельна дискусія на тему «Судова реформа: відбулась, відбувається, чи ще не починалась» розпочалася з привітання Віктора Городовенка із призначенням на посаду судді КСУ.

 

 

IMG_7778.jpg

 

Учасниками актуального обговорення стали  член  ВРП Алла Лесько, суддя ВС Єгор Краснов, судді КСУ Віктор Городовенко та Олександр Літвінов, голова Апеляційного суду Херсонської області Олександр Коровайко, начальник юридичного управління департаменту комунальної власності ОМР Андрій Іванський та суддя Київського районного суду м.Одеси Володимир Петренко.

 

 

IMG_8148.jpg

 

 

IMG_8041.jpg

 

IMG_8203.jpg

 

IMG_8179.jpg

 

 

IMG_8127.jpg

 

 

 

Член РСУ Богдан Моніч зазначив, що  критикувати завжди легко,але що ми маємо на сьогоднішній день:

  • сформовано ВРП ;
  • відбулось розмежування повноважень ВРП та ВККС;
  • прийнято новий закон про КСУ – запроваджено інститут конституційної скарги;
  • сформовано Верховний Суд.

 

IMG_8113.jpg

 

Отже, судова реформа відбувається, проте ще не закінчилась. Велика надія на Верховний Суд. Крім того, зараз проходить укрупнення судів, також ми  очікуємо на створення антикорупційного та  інтелектуального суду.

 

 

 

IMG_7759.jpg

 

IMG_8200.jpg

 

 

Реформа не може бути такою швидкою у часі, проте більшість суддів готові до неї.

 

 

IMG_7751.jpg

 

 

 

В ході заходу члени асоціації не тільки обмінялися думками стосовно найбільш гострих проблем роботи судової системи, а й прийшли до висновку, що проводити подібні зустрічі слід якомога частіше, тому що тільки шляхом діалогів, суперечок і дискусій можна знайти рішення будь-яких проблем і вдосконалити систему судочинства в Україні.

 

 

IMG_7710.jpg

 

 

IMG_7723.jpg

 

 

IMG_7254.jpg