Головний зміст

maxresdefaultКСУ сьогодні продовжить на закритій частині пленарного засідання розгляд справи за конституційним поданням Верховного Суду України щодо конституційності окремих положень розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ«Про судоустрій і статус суддів».

 

 

 

 

Зазначені положення стосуються ліквідації Верховного Суду України та вищих спецсудів у зв’язку з утворення Верховного Суду.

 

Обґрунтовуючи конституційне подання, Верховний  Суд  України наголошує на необхідності забезпечення конституційного порядку у сфері функціонування судової влади в Україні, гарантій незалежності суддів, доступу громадян до правосуддя та реалізації права кожного на розгляд його справи незалежним і безстороннім судом у визначені законом строки, недопущення звуження змісту та обсягу прав і свобод під час прийняття нових законів або внесення змін до чинних.

 

Автор клопотання вважає, що оспорювані положення Закону не відповідають статті 6, частинам першій, другій статті 8, частині другій статті 19, частинам першій, другій статті 24, частинам першій, другій статті 55, частинам першій, п’ятій, шостій статті 126 Конституції України.