Головний зміст

Krimin. process. kodeksСьогодні, 7 грудня 2017 року, набув чинності Закон України № 2213-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».

 

 

 

Нагадаємо, зміни до Кримінального процесуального кодексу України передбачають обов’язкову відеофіксацію процесу проведення обшуку. Без наявності таких записів отримані докази визнаватимуться недопустимими.

 

Ще однією гарантією законності проведення обшуку є положення, відповідно до якого сторона захисту отримує право фіксувати процес проведення цієї слідчої дії.

 

Тепер особа, в приміщенні якої проводиться обшук має право користуватись правовою допомогою адвоката на будь-якій його стадії. Докази, що отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника, також визнаватимуться недопустимими, якщо адвокат доведе в суді факт недопущення його до участі в обшуку.

 

Відповідно до ч. 2 ст. 168 КПК України, забороняється вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів та мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності. У разі необхідності слідчий, прокурор здійснює копіювання вищевказаної інформації із залученням спеціаліста.

 

Також закон впроваджує обов’язкове фіксування за допомогою технічних засобів аудіо- та відеофіксації розгляд питань слідчим суддею (окрім вирішення питань про проведення НСРД).

 

Проте, звертаємо увагу, що положення відносно обов’язкового фіксування судового розгляду на відеозапис, набирає чинності з 1 січня 2019 року.

 

Ще однією новелою кримінально-процесуального законодавства є обов’язок слідчого, прокурора на протязі 24 годин з моменту внесення відомостей до ЄРДР надати заявнику витяг з цього реєстру.

 

З’явилася ще одна підстава для закриття кримінального провадження - наявність нескасованої постанови слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження (п. 10 ст. 284 КПК).

 

Особи, права яких обмежуються, отримують право оскаржувати бездіяльність слідчого та вносити клопотання про застосування розумних строків провадження.