Головний зміст

alimentОстаннім часом в Україні гостро стало питання сплати аліментів. Щоб захистити права дитини та забезпечити належне утримання, цього року було прийнято ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються поліпшення захисту прав дитини на належне утримання», який передбачає новий порядок стягнення аліментів та збільшення їх розміру.

 

 

Проте нардепи на цьому не зупинились. Сьогодні, 07 грудня, на ранковому пленарному засіданні ВРУ вони прийняли Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

 

Документом спрощується порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника та запроваджуються нові засоби примусового виконання рішень.

 

Крім цього, закон запроваджує такий новий вид адміністративного стягнення, як соціальні роботи.

 

Так, суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

 

Суспільно корисні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею) на строк від 120 до 240 годин і виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми - не більше двох годин на день.

 

Зазначимо, що суспільно корисні роботи не призначаються:

 

  • інвалідам І або ІІ групи;

 

  • вагітним жінкам;

 

  • жінкам старше 55 років;

 

  • чоловікам старше 60 років.

 

Закон також вносить зміни до Сімейного, Цивільного, Цивільного процесуального кодексів, законів «Про виконавче провадження», «Про дорожній рух», «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», «Про Державну прикордонну службу України», «Про судовий збір», «Про Національну поліцію».