Головний зміст

IMG 940615 грудня стане історичним днем в українському судочинстві, адже саме в цей день набуде чинності Закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

 

 

 

Революційними  змінами нового процесуального законодавства є впровадження системи електронного судочинства на всіх стадіях процесу і перехід до Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Враховуючи те, що сьогодні це не данина моді, а вимога часу, Асоціація слідчих суддів продовжує навчати представників з усіх регіонів України опціям та перевагам електронного судочинства.

 

IMG_9223.JPG

 

Нагадаємо, що ці навчання стали можливими в рамках грантового проекту АССУ «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства»  за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

 

IMG_9225.JPG

 

Зазначимо, що це вже третій захід в цьому році. Сьогодні до навчань долучилися представники Полтавської, Запорізької, Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

 

 IMG_9488.JPG

 

З вітальним словом виступив голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, який зазначив, що незабаром в електронному судочинстві доведеться працювати всім судам України, тому такі навчання вкрай необхідні.

 

IMG_9249.JPG

 

Завдання нашого суду та АССУ - пом'якшити початок цього процесу і підготувати колег, адже щодня ми отримуємо безліч дзвінків і листів з питанням - що таке «Електронний суд» та як він функціонує.

 

IMG_9253.JPG

 

На даний момент ми вже налагодили контакт з прокуратурою, податковою та іншими держорганами, проте на цьому зупинятись не плануємо.

 

IMG_9276.JPG

 

Отже, щоб скористатися перевагами електронного судочинства необхідно не лише бажання, а й:

  1. Отримати електронний цифровий підпис;
  2. Зареєструвати офіційну електронну адресу;
  3. Налаштувати якісну мережу Internet.

 

Почесним гостем став суддя Магістратського суду Нетанії Аріель Бергнер, який поділився з учасниками заходу запровадженням електронного судочинства в судах Ізраїлю.

 

Так, впровадження розпочалось у 2006 році в одному з судів. Пілотний проект розробляли та вдосконалювали протягом двох років. Мета – відійти від документів та перейти в електронний простір.

 

 

IMG_9232.JPG

 

«Головна перевага – можливість отримання доступу до системи з будь-якого місця. Для цього лише потрібно: комп’ютер або телефон, Інтернет та спеціальна карта. Це значно спрощує роботу. За допомогою телефону можна переглянути матеріали та перевірити пошту. Система є захищеною та її неможливо зламати», - зауважив Аріель Бергнер. 

 

Проте, як відомо, всюди є свої недоліки. Ізраїльська модель електронного судочинства не виняток. Що стосується проблем, з якими вони зустрілись під час впровадження, то це складність системи, технічні недоліки та необхідність заносити в неї велику кількість документів.

 

IMG_9366.JPG

 

Теоретична частина навчання продовжилася презентацією  доктора юридичних наук, професора, завідувача кафедри цивільного процесу, професора кафедри цивільного права НУ "ОЮА" Неллі Голубєвої на тему: «IT у судочинстві».

 

IMG_9368.JPG

 

Вона розповіла учасникам навчання про майбутні перспективи IT-технологій у судочинстві та рекомендації щодо їх запровадження із урахуванням міжнародного досвіду. 

 

Неллі Голубєва підкреслила, що на відміну від інших європейських держав, де електронне судочинство впроваджувалося поступово, а в деяких країнах протягом десятиліть, в Україні за задумом авторів кодексу, цей процес повинен пройти швидко і одночасно в судах всіх юрисдикцій.

 

IMG_9406.JPG

 IMG_9365.JPG

 

19 січня 2017 року  Київський  районний суд міста Одеси та прокуратура Одеської області схвалили  Програму спільних дій щодо впровадження обміну електронними копіями документів.

 

IMG_9229.JPG

 

IMG_9230.JPG

 

IMG_9248.JPG

 

Сьогодні співробітники прокуратури презентували перші успіхи та поділилися своїм досвідом з учасниками навчання. Під час презентації  начальника відділу документального забезпечення прокуратури області Катерини Ткаченко, представники центральних областей України могли ознайомитися з основними напрямками  роботи електронної системи «Е -Прокуратура» та взаємодією прокуратури та суду.

 

IMG_9449.JPG

 

IMG_9457.JPG

 

IMG_9461.JPG

 

Прес-секретар прокуратури Одеської області Інна Верба під час свого виступу акцентувала увагу на тому, що саме ЗМІ – є провідником між державними органами та суспільством. Адже саме позитив та піар формують в свідомості людей думку, що «судді та прокурори є, вони працюють». В цьому нам допомагає Facebook, який є найбільш популярною платформою та охоплює велику кількість громадян. З кожним «лайком» та «репостом» змінюється і настрій у суспільстві. Саме тому співпраця зі ЗМІ є такою необхідною та важливою.

 

 IMG_9644.JPG

 

IMG_9491.JPG

Після обідньої перерви співробітники Київського районного суду міста Одеси Катерина Петренко, Юрій Заярний, Ірина Войтенко та адвокат Максим Шевченко. продемонстрували гостям практичні аспекти роботи в системі «Електронний суд». Варто зазначити, що Електронний суд надає можливість ознайомитися з матеріалами справи без необхідності відвідування суду, а також подати процесуальні документи і докази в електронному вигляді.

 

IMG_9683.JPG

 

IMG_9703.JPG

 

IMG_9909.JPG

 

Це і було продемонстровано в судовому засіданні під час розгляду цивільної справи під головуванням судді Валеріана Луняченка.

 IMG_9709.JPG

 

IMG_9712.JPG

 

IMG_9716.JPG

 

IMG_9718.JPG

 

IMG_9723.JPG

 

IMG_9726.JPG

 

IMG_9727.JPG

 

IMG_9734.JPG

 

Приємною несподіванкою для учасників навчання став візит до Київського районного суду міста Одеси суддів новоствореного Верховного Суду. Судді Єгор Краснов, Тетяна Анцупова, Всеволод Князєв, Олена Білоконь привітали учасників заходу та розповіли про перші кроки, які зробить Верховний Суд, розпочавши свою роботу.

 

IMG_9790.JPG

 

IMG_9806.JPG

 

IMG_9817.JPG

 

IMG_9822.JPG

 

IMG_9833.JPG

 

 

IMG_9848.JPG

 

IMG_9850.JPG

 

На завершення заходу голова АССУ Сергій Чванкін вручив всім учасникам заходу сертифікати та подякував за плідну та інтенсивну співпрацю.

 

IMG_9912.JPG

Отже, Київський районний суд міста Одеси завжди на крок попереду інновацій і відкритий для нових проектів, адже вже більше двох років громадяни активно користуються сервісами «Електронного суду». А тепер, після  затвердження Вищою радою правосуддя Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та набрання чинності новим процесуальним законодавством всі опції електронного судочинства запрацюють з новою силою та вже у законодавчо врегульованому форматі.

 

IMG_9919.JPG

 

IMG_9921.JPG

 

IMG_9923.JPG

 

IMG_9924.JPG

 

IMG_9926.JPG

 

IMG_9929.JPG

 

IMG_9931.JPG

 

IMG_9933.JPG

 

IMG_9934.JPG

 

IMG_9936.JPG

 

IMG_9938.JPG

 

IMG_9940.JPG

 

IMG_9943.JPG

 

IMG_9944.JPG

 

IMG_9946.JPG

 

IMG_9948.JPG

 

IMG_9950.JPG

 

IMG_9953.JPG

 

IMG_9955.JPG

 

IMG_9956.JPG

 

IMG_9959.JPG

 

IMG_9960.JPG

 

IMG_9963.JPG

 

IMG_9964.JPG

 

IMG_9966.JPG

 

IMG_9968.JPG