Головний зміст

10З 9 січня набрав чинності Наказ Міністерства внутрішніх справ від 3 листопада 2017 року N 920 «Про затвердження Інструкції про порядок використання поліграфів у Національній поліції України».

 

 

 

 

 

 

Про це повідомляє портал ЛігаЗакон.

 

Як зазначається в документі, метою проведення опитування є перевірка наданої інформації.

 

Результати опитування не мають будь-якої доказової сили, носять вірогідний та орієнтовний характер, є одним із джерел інформації, що підлягає оцінці разом з іншою сукупністю зібраних даних.

 

Результати опитування не можуть бути підставою для застосування заходів, які обмежують законні права та свободи опитуваної особи.

 

За принципом добровільної згоди спеціаліст проводить опитування лише за умови отримання письмової згоди опитуваної особи.

 

Відмова від опитування не може тягти за собою утиск особи, порушення її законних прав та свобод.

 

За принципом правомірності опитування проводиться тільки за наявності відповідного завдання та в межах визначеного кола питань, про що спеціаліст повідомляє опитувану особу.

 

Ініціатива щодо опитування також може належати особі, стосовно якої, на її думку, висунуто безпідставні підозри або звинувачення.

 

З урахуванням принципу комплексності під час проведення опитування використовують всі наявні матеріально-технічні та методичні можливості з метою забезпечення повної та всебічної обґрунтованості висновків щодо опитуваної особи. Спеціаліст повинен забезпечити опитуваній особі психологічний комфорт.

 

За принципом конфіденційності інформація, отримана спеціалістом під час проведення опитування, а також та, що міститься в довідці про результати опитування з використанням поліграфа, не підлягає розголошенню, крім випадків, передбачених законодавством України.

При цьому опитувана особа повинна знати, щодо якої події проводиться опитування, бути ознайомлена з тематикою запитань, має право відмовитися від опитування на будь-якому етапі, не надавати пояснень щодо виникнення у нього тих чи інших психофізіологічних реакцій.

 

У діяльності Національної поліції України опитування проводяться в таких випадках:

  • під час вступу кандидатів на службу до поліції;
  • у разі проведення атестування поліцейських;
  • перевірка з власної ініціативи особи, яка виявила бажання бути опитаною з використанням поліграфа, у тому числі під час проведення службових розслідувань;
  • здійснення оперативно-розшукової діяльності.