Головний зміст

Mas mediaПредставники громадської організації "Вектор прав людини" та проекту "Суд людською мовою" презентували результати дослідження "Медіавідкритість судів України: результати всеукраїнського опитування працівників судів України".

 

 

 

 

В опитуванні взяли участь 449 суди України (67 %) з 675 чинних судів на підконтрольній території України. Результати показують, що у 379 судах (84% від опитаних) обов’язки прес-секретаря виконуються за сумісництвом. І тільки в 70 судах (16 % від опитаних) існують окремі штатні одиниці спеціаліста із забезпечення зв’язків з засобами масової інформації.

 

Загалом із представниками ЗМІ у судах не налагодження співпраця, про що свідчить дуже низькі показники реалізації медійних заходів, надання коментарів працівниками судів для ЗМІ. У період січень-серпень 2017 року суди провели таку роботу серед громадськості та ЗМІ: 446 (99,3% від опитаних) – наповнювали новинами сайтів судів, близько 1 новини у тиждень; 20 судів (4,5% від опитаних) провели прес-конференції, 23 суди (5,1 %) – прес-брифінги, представники 151 суду (33,6%) надали коментарі, у 128 судах ( 28,5%) відбулись дні "відкритих дверей" переважно для студентів та школярів як із залученням представників ЗМІ так і без.

 

Були також відзначені і позитиви як результат проведених тренінгів "Комунікативні інструменти в роботі судів: діалог суду та громади": розширення каналів комунікації. Так, наприклад, майже половина судів, що взяли участь в опитуванні, мають сторінки у Facebook, 55% з них зареєструвалися у 2016-2017 роках. Суди активно почали використовувати трансляції судових засідань технічними засобами судів до мережі YouTube, - вже у 15 областях України в судах проводиться такі трансляції.