Головний зміст

article3202В 2015 році в Україні ввели новий інститут - пробацію, яка спрямована на повернення до нормального життя засуджених.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вказана система наглядових і соціально-виховних заходів спрямована на виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

 

Хоч органи пробації і працюють вже 2,5 роки, проте організаційно-правові основи їх діяльності не є досконалими, адже існують прогалини, недоліки і законодавчі колізії.

 

У зв'язку з цим, у Верховній Раді був зареєстрований проект Закону №7494 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання кримінальних покарань та організаційно-правового забезпечення діяльності органу пробації».

 

Документом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема ввести штраф:

 

за невиконання законних вимог уповноваженого органу з питань пробації суб'єктом пробації - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

 

за неподання або несвоєчасне подання інформації, необхідної для виконання покладених на уповноважений орган з питань пробації, завдань - від 150 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Крім цього, пропонується збільшити граничну тривалість громадських робіт в день до 8 годин.

 

Для посилення безпеки представників пробації та їх близьких родичів пропонується встановити кримінальну відповідальність за опір при здійсненні ними своїх повноважень і за погрозу або насильство щодо них.