Головний зміст

IMG 2345 1Cьогодні, 9 лютого 2018 року, пройшло вже четверте навчання для суддів та працівників апаратів, організоване громадською організацією "Асоціація слідчих суддів України" за підтримки проекту USAID "Нове правосуддя".

 

 

 

 

 

Цього разу до заходу долучилися представники: Київської, Чернігівської, Житомирської та Вінницької областей, які із задоволенням навчалися роботі за програмою «Електронний суд», яка успішно реалізується у Київському районному суді міста Одеси вже третій рік.

 

 IMG_1979.jpg

 

 

IMG_1985.jpg

 

Нагадаємо, що грантова діяльність ГО «Асоціація слідчих суддів України» спільно із Київським районним судом міста Одеси направлена на підвищення ефективності правосуддя через впровадження інноваційних підходів у здійснення судочинства, а також підвищення ефективності правосуддя через заповнення інформаційних прогалин та покращення співпраці судової системи суспільства. Відвідав захід і представник Програми USAID "Нове правосуддя" Сергій Сученко.

 

IMG_1997.jpg

 

IMG_2002.jpg

 

Раніше Київський райсуд для знайомства з електронним судочинством відвідали судді та працівники апаратів з Одеської, Черкаської, Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської, Полтавської, Запорізької, Кіровоградської та інших областей.

 

 

IMG_2006.jpg

 

IMG_2007.jpg

 

Привітав учасників голова Київського районного суду міста та очільник ГО «Асоціація слідчих суддів України» Одеси Сергій Чванкін.

 

 

IMG_2029.jpg

 

«Ми хочемо поділитися з вами нашим досвідом, щоб ви зрозуміли, що в електронному судочинстві немає нічого поганого і страшного. Поки що для багатьох із вас це незрозумілий інструмент, але коли ви розберетеся, як його застосовувати, то зрозумієте, що це зручно і ефективно. Завдяки підтримці Програми USAID «Нове правосуддя» наша країна отримала можливість не просто спостерігати за інноваціями в судочинстві з боку, а стати частиною цього процесу», - зазначив Сергій Чванкін.

 IMG_2032.jpg

 

 

 

В ході семінару перед служителями Феміди виступила доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного процесу, професор кафедри цивільного права Національного університету «Одеська юридична академія» Неллі Голубєва. Доповідачем було презентовано роботу «Електронного суду» та перспективи його подальшого розвитку не тільки в Україні, а й країнах Європи, в Америці, Китаї та ін.

 

IMG_2094.jpg

 

 

«Хочу зазначити, що всі країни, які зараз працюють з електронним судочинством, впроваджували його поступово, починаючи з окремих судів і видів процесу. Такого, як в Україні, щоб система почала працювати одночасно по всій країні, особливо такій великий, як наша, в усіх видах процесів і юрисдикцій, ще не було» - повідомила доктор юридичних наук.

 

За її словами, були в світі і не найвдаліші приклади впровадження «Електронного суду», причому навіть в дуже розвинених країнах, де в цей проект були вкладені мільйони. Наприклад, навіть в Великобританії, яка вже давно запустила процес, до цих пір він не працює належним чином. Законодавці весь час обговорюють ті чи інші інновації, їх необхідність і доцільність, багато адвокатів виступають проти електронного судочинства, оскільки воно дозволяє громадянам багато чого робити самим, не вдаючись до їх послуг. У Франції систему вирішили зробити платною, для користування нею адвокат повинен був платити 750 євро раз в три роки, що також не сподобалося юристам. У результаті вони не стали користуватися електронним судом, і ідея провалилася.

 

IMG_2086.jpg

 

 

Неллі Голубєва акцентувала увагу на тому, що в дійсності робота з електронним судочинством не тільки полегшує роботу суддям, адвокатам і юристам, але й робить сам процес більш прозорим і зрозумілим для людей, що в свою чергу підвищує престиж і авторитет судової системи в очах громадян.

 IMG_2138.jpg

 

 

Наступними доповідачами стали представники прокуратури Одеської області - начальник відділу документального забезпечення управління інформаційних технологій, документального та матеріально-технічного забезпечення прокуратури Одеської області Катерина Ткаченко та прес-секретар Інна Верба. Прокуратура Одеської області – це один з перших державних органів, який підтримав ініціативу запровадження електронного документообігу між судом та прокуратурою.

 

З цією метою в прокуратурі Одеської області успішно працює система «Е- прокуратура», завдяки якій вдосконалено порядок обліку документів у прокуратурі з метою забезпечення своєчасності їх реєстрації, розгляду, покращення якості виконання та здійснення контролю, формування відповідних книг та журналів обліку документів із використанням сучасних інформаційних технологій.

 

 

 

IMG_2158.jpg

 

 

Прес-секретар прокуратури Одеської області особливу увагу приділила основним аспектам комунікації державних органів зі ЗМІ та суспільством. Спікер звернула увагу присутніх на те, що каналами донесення певного повідомлення (інформації) до громадськості (в залежності від цільової аудиторії) є: прес-конференції, прес-брифінги, прес-тури, круглі столи, конференції, семінари, презентації тощо. Також Інна Верба акцентувала увагу слухачів на тому, що в наш час комунікація просто необхідна, адже наразі суспільні потреби в отриманні інформації зростають з кожним днем, тому необхідно надавати інформацію швидко, вчасно та коректно. Доповідач закликала до створення, наповнення та ведення судами сторінок у Facebook та активного спілкування.

 

IMG_2145.jpg

 

 

Член спілки журналістів, головний редактор інформаційного порталу «Інфопорт» Дмитро Яіцький розповів учасникам заходу про важливість правильної комунікації зі ЗМІ, про необхідність активно користуватись перевагами соцмереж. Доповідач доволі детально зупинився на теорії цифрового сліду, та роз’яснив гостям як можливо формувати позитивний імідж суду за допомогою правильної комунікації.

 

 

 IMG_2191.jpg

 

 

IMG_2202.jpg

 

Друга частина заходу розпочалася із презентації практичних аспектів роботи в системі «Електронний суд».

 

IMG_2279.jpg

 

Співробітники Київського районного суду міста Одеси Катерина Петренко, Юрій Заярний, Ірина Войтенко, Шевчук Вікторія та Інна Барон продемонстрували гостям процес надходження та реєстрації документів в електроному форматі.

 

 

IMG_2245.jpg

 

 

IMG_2237.jpg

 

IMG_2221.jpg

 

IMG_2226.jpg

 

IMG_22351.jpg

 

 

Переваги і можливості персонального електронного кабінету представив і адвокат Максим Шевченко.

 

 

IMG_2255.jpg

 

 

Після практичної презентації слухачі відвідали судове засідання під головуванням судді Валеріана Луняченка, де вони змогли на власні очі побачити практичне застосування системи «Електронний суд», та переконатись, що дана система насправді діє.

IMG_2312.jpg

 

 

IMG_2313.jpg

 

IMG_2333.jpg

 

IMG_2320.jpg

 

Гостям з інших регіонів не тільки розповіли теорію і особливості застосування електронного судочинства в інших країнах, порівнявши їх досвід з Україною, але й ознайомили з роботою суду, наочно продемонструвавши, як проходять засідання, як функціонує апарат, і відповіли на всі запитання.

 

 IMG_2345.jpg

 

IMG_2349.jpg

 

IMG_2351.jpg

 

 

IMG_2352.jpg

 

IMG_2353.jpg

 

IMG_2354.jpg

 

IMG_2355.jpg

 

IMG_2357.jpg

 

 

 

IMG_2358.jpg

 

IMG_2359.jpg

 

IMG_2361.jpg

 

IMG_2362.jpg

 

IMG_2365.jpg

 

IMG_2366.jpg

 

IMG_2368.jpg

 

IMG_2369.jpg

 

IMG_2370.jpg

 

IMG_2371.jpg

 

IMG_2374.jpg

 

IMG_2376.jpg

 

 

IMG_2377.jpg

 

IMG_2380.jpg

 

IMG_2383.jpg

 

IMG_2386.jpg

 

 

 

IMG_2389.jpg

 

IMG_2392.jpg

 

IMG_2394.jpg

 

IMG_2396.jpg

 

IMG_1969.jpg

 

IMG_1970.jpg

 

IMG_1975.jpg

 

IMG_1992.jpg

 

 

IMG_2212.jpg

 

 

IMG_2259.jpg