Головний зміст

article3202Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян та працівників правоохоронних органів.

 

 

 

 

 

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян та працівників правоохоронних органів» №7451 на засіданні 7 лютого.

 

Законопроектом пропонується законодавчо врегулювати додаткові заходи захисту безпеки громадян від противоправних насильницьких дій та працівників правоохоронних органів, членів громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовців від противоправних посягань на їх життя.

 

Проектом, зокрема, передбачається внести зміни до частини 5 статті 36 «Необхідна оборона» Кримінального кодексу, розширивши перелік випадків, коли дії особи не вважатимуться перевищенням меж необхідної оборони. Зокрем, не буде вважатися перевищенням меж необхідної оборони застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у транспортний засіб незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає.

 

Також пропонується доповнити статтю 348 «Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця» КК частиною 2, в якій закріплюється ряд кваліфікуючих ознак передбаченого у цій статті злочину і встановлюється підвищене покарання у разі їх наявності.