Головний зміст

IMG 2574 1Сьогодні, 13 лютого 2018 року, в Київському районному суді міста Одеси відбувся семінар для суддів пілотних судів «Суд і медіація: як правильно суддя може запропонувати медіацію учасникам процесу, на якій стадії процесу та в який спосіб».

 

 

 

 

 

Семінар організовано Українською академією медіації в рамках грантового проекту «Підвищення поінформованості суддів та адвокатів щодо медіації та обізнаності громадян про медіацію для покращення доступу до правосуддя та підвищення ефективності судової влади». Проект реалізується за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

 

 

IMG_2568.jpg

 

IMG_2569.jpg

 

Тренерами виступили віце-президент Української академії медіації, медіатор Луїза Романадзе та суддя Одеського окружного адміністративного суду, медіатор Елла Катаєва.

 

 

IMG_2582-.jpg

 

З вітальним словом виступив голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, який зазначив, що медіація – це потрібний і надзвичайно важливий інститут, який має багато плюсів, як для суддів, так і для сторін процесу. Тому, судді Київського районного суду міста Одеси готові навчатися, щоб успішно реалізувати цей проект в своєму пілотному суді.

 

 

IMG_2600.jpg

IMG_2574.jpg

 

Під час заходу учасників навчали правильно пропонувати та мотивувати учасників процесу до участі у медіації. Судді та співробітники апарату дізналися про переваги, які судді отримують у випадку укладання медіаційної угоди, а також про критерії, які можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіації.

 

IMG_2586.jpg

 

IMG_2572.jpg

 

Отже, медіація дозволяє:

-  зменшити навантаження на суддів

-  скоротити строки розгляду справ

-  зменшити кількість оскаржуваних рішень

-  зменшити витрати суду на розгляд справ

-  знизити негативну емоційну складову судового провадження

-  ослабити напругу в суспільстві

 

IMG_2588.jpg

 

 

IMG_2583.jpg

 

 

В рамках цього проекту 21 лютого 2018 року в Київському районному суді міста Одеси відбудеться урочисте відкриття кабінету медіації.

 

 

IMG_2598.jpg

 

 

IMG_2609.jpg

 

Діяльність кабінету медіації буде направлена на сприяння покращенню доступу до правосуддя шляхом надання громадянам та правникам інформації щодо альтернативного позасудового врегулювання й мирного вирішення спорів та надання громадянам можливості звернення до безоплатної послуги медіації.

 

 

IMG_2596.jpg