Головний зміст

ESPLЄвропейський суд з прав людини став на бік України у справі «Цезар та інші проти України», щодо порушення прав громадян внаслідок конфлікту на сході країни. Про це повідомила прес-служба суду.

 

 

 

 

У справі об’єднано 7 скарг від українців, які проживають у Донецьку.

 

Позивачі заявили, що українська влада незаконно зупинила у 2014 році виплату пенсій та соціальних пільг, оскільки Донецьк увійшов до території, яку вона тимчасово не контролює.

 

Вони також заявили, що внаслідок перенесення судів зі Східної України, вони не змогли оскаржити призупинення виплат у судах. Окрім того, три скаржники заявили про дискримінацію через місце їхнього проживання.

 

У своїй скарзі українці, зокрема, посилалися на частину 1 статті 6 (право на справедливий суд) і (або) статтю 2 (право на життя), статтю 13 (право на ефективний засіб правового захисту) у поєднанні зі статтею 1 протоколу № 1 Європейської конвенції з прав людини (захист власності).

 

ЄСПЛ відхилив скарги донеччан і став на бік України. Суд встановив, що перенесення судів було виправданим і Україна зробила все можливе для забезпечення доступу українців з окупованої території до правосуддя.

 

Суд ухвалив, що скаржники мали у розпорядженні доступні засоби для вирішення проблеми і не скористалися ними, а тому скарга була відхилена згідно з частинами 1 і 4 статті 35 конвенції – суд може брати справу до розгляду лише після того, як було вичерпано всі національні засоби правового захисту і суд відхиляє будь-яку заяву, яку він вважає неприйнятною згідно з цією статтею.

 

Джерело: Українське право