Головний зміст

dreamstime m 32349546 1600x800У 2017 році було виявлено 346 факти торгівлі людьми. Установлено 367 потерпілих, з яких 161 - чоловіки, 184 – жінки та 22 – неповнолітні, повідомляється на сайті МВС.

 

 

 

 

 

 

Основними країнами, до яких виїздять українці лишаються Росія та Польща, хоча останнім часом активізувався європейський напрямок.

 

Бувають ситуації, коли в людей забирають документи, не платять гроші. Але бувають випадки, коли люди звертаються до фірм, які ніби-то займаються працевлаштуванням за кордоном. Платять за це близько 2-3 тисяч доларів. А потім приїздять в іншу країну, а там навіть адреси такої немає.

 

За кримінальними справами зареєстровані наступні форми торгівлі людьми:

  • Втягнення у злочинну діяльність – 163 особи.
  • Трудова експлуатація – 17 людей.
  • Сексуальна експлуатація –142 випадки.
  • Втягнення у жебрацтво – 6 явищ.
  • Вилучення органів – 7 випадків.
  • Торгівля дітьми – 3 справи.

 

Що робити, якщо ви потерпіли від торгівлі людьми? Як мінімум – ви можете звернутись на гарячу лінію «102». Якщо людина опинилася в такій ситуації за кордоном, вона повинна відразу звернутися до посольства чи консульства.

 

Крім того, якщо вже особа прийняла рішення про роботу за кордоном, то у МВС працює гаряча лінія. Будь-хто може зателефонувати і підрозділ кримінального аналізу перевірить інформацію про фірму-роботодавця.

 

Також, МВС спільно з Міністерством соціальної політики працює над запуском над запуском єдиного європейського номеру. Це буде своєрідна гаряча лінія - в якій би країні ви не опинилися в біді, в Україну можна буде подзвонити безкоштовно.

 

Особлива увага приділяється співпраці з міжнародними громадськими організаціями. Їхні повідомлення та звернення дозволяють оперативно реагувати на ситуацію і попереджувати велику кількість злочинів. Крім того, саме ці організації надають реабілітацію постраждалим від торгівлі людьми.