Головний зміст

ESPLСтаном на 2018 рік уряд України не має заборгованості за рішеннями Європейського суду з прав людини. Зокрема, минулорічний бюджет у розмірі 650 млн гривень, спрямований на виконання рішень ЄСПЛ, було використано неповністю.

 

 

 

 

 

 

Про це заявила перший заступник Міністра юстиції України Наталія Бернацька.

 

Наталія Бернацька повідомила, що для зменшення суми боргу була запроваджена практика дружнього врегулювання. Суть її полягає в тому, що ЄСПЛ не призначає компенсацію взагалі або призначає мінімальну, натомість Україна зобов’язується виконати рішення нацсудів. Саме завдяки впровадженню такого підходу минулого року залишились кошти, виділені з бюджету на виплату компенсацій за виконання рішень ЄСПЛ. «Краще одразу визнати порушення, ніж все заперечувати, а потім сплачувати в три-п’ять разів більшу компенсацію», - висловила думку Наталія Бернацька.

 

Загалом, як зазначила посадовець, фокус поданих до ЄСПЛ скарг зі сторони українців змінився. Якщо раніше ЄСПЛ розглядав чимало скарг щодо дітей війни, Чорнобиля, соціальних виплат тощо, то сьогодні дуже актуальні питання, пов’язані з російською агресією. Зокрема, в ЄСПЛ надходять скарги щодо невиплат пенсій в зоні АТО, щодо майна в зоні бойових дій. Окрему категорію складають скарги щодо невиконання рішення національних судів. Наталія Бернацька нагадала, що нещодавно ЄСПЛ направив Україні понад 10 тисяч скарг, об’єднаних в одну справу «Бурмич та інші проти України», для пошуку механізму відновлення порушених прав громадян. За її словами, на даний момент Мін’юст презентував власне бачення механізму погашення виплат за рішеннями нацсудів.

 

«Наша пропозиція полягає в наступному: законодавство про гарантії держави щодо виконання рішень національних судів передбачає, що людина, щодо якої не виконане таке рішення, має право прийти в казначейство і отримати за таке порушення компенсацію. Проблема полягає в тому, що казначейство має досить мало коштів на такі витрати. Тому ми плануємо направити частину коштів, передбачених для виплат за рішеннями ЄСПЛ, в казначейство. Йдеться про 300-500 млн грн. Сподіваюсь, такий крок сприятиме виконанню цих рішень. Всі наші пропозиції об’єднані в проект закону який ми напрацювали в спільній робочій групі з депутатами», - повідомила посадовець.