Головний зміст

803145 w 300Суди у справах щодо авто на іноземній реєстрації приймають рішення переважно на користь митників. Власників автомобілів на єврономерах штрафують за перевищення терміну доставки транспортного засобу.

 

 

 

 

Про це повідомили в прес-службі ДФС у Волинській області.

 

Власники автомобілів на іноземній реєстрації, що в’їхали на територію України в режимі «транзит» допускають правопорушення, перевищуючи термін доставки транспортного засобу більше, ніж на десять днів відповідно до ст. 470 МКУ (недоставлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення та документів до органу доходів і зборів, видача їх без дозволу органу доходів і зборів або втрата).

 

Фіскали складають адмінпротоколи на «не пунктуальних» власників транзитного авто і у судовому порядку стягують 8,5 тисяч гривень.

 

У першому кварталі цього року їх було запроваджено майже півтори тисячі, що складає 85% випадків порушення громадянами митного законодавства України.

 

Лише 33 протоколи було оскаржено у суді. У судових спорах громадяни найчастіше вимагають визнати ремонт транзитного транспортного засобу в зв’язку з його поломкою обставиною непереборної сили, а відтак – просять суд звільнити їх від відповідальності у вигляді штрафу.

 

На часі судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій винесено усього 68 рішень. З них 53 рішення – на користь митників.

 

Судді в ухвалах наголошують, що ремонт транспортного засобу у зв’язку з його поломкою не є аварією чи обставиною непереборної сили у розумінні статті 192 Митного Кодексу України.

 

Джерело: Закон і Бізнес