Головний зміст

VRP1До ВРП звернувся Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради України Князевич Р.П. стосовно розгляду проекту Закону України № 8302 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності судді, який виніс рішення з порушенням меж застосування обмежень прав)».

 

 

 

 

Відповідно до пункту 15 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя надає обов’язкові до розгляду консультативні висновки щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів.

 

Проектом передбачається у Законі України «Про судоустрій і статус суддів» визначити нову обов’язкову підставу звільнення судді: винесення суддею рішення з порушенням статті 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що визнано рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного. а також збільшити строк притягнення до дисциплінарної відповідальності з трьох до п'яти років.

 

Розглянувши зазначений проект закону, Вища рада правосуддя дійшла висновку про недоцільність його прийняття.