Головний зміст

asset v1 COEPI1012017 T1typeassetblock940uyhds49y0hdsyhВідповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

 

 

 

 

 

Такий висновок зробив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши адміністративну справу за позовом Всеукраїнської громадської організації «Комітет конституційно-правового контролю України» до ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Громадська організація просила визнати протиправною бездіяльність відповідача, яка полягає у ненаданні відповіді на запит на інформацію, протиправній відмові на запит на інформацію, відмові у наданні належним чином засвідчених копій документів, що мають відношення до зарахування до вищого навчального закладу; а також просила зобов’язати ректора, голову приймальної комісії КНУ імені Тараса Шевченка надати за запитом на інформацію належним чином засвідчені копії документів, які мають відношення до зарахування абітурієнтів до вищого навчального закладу  у 2012 році та наступних роках.

 

Верховний Суд зазначив, що Закон України «Про доступ до публічної інформації» забезпечує два шляхи доступу до інформації: шляхом систематичного та оперативного оприлюднення інформації і надання інформації за запитами на інформацію. Тому оприлюднення інформації розпорядником не звільняє його від обов’язку надати публічну інформацію на запит.

 

Таким чином, відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із мережі Інтернет на сторінці розпорядника інформації як із загальнодоступного джерела, колегія суддів вважає неправомірною відмовою в наданні інформації.